Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Werkgroep moet Surinaamse president adviseren over opslag gevaarlijke stoffen

Geplaatst

op

Melvin Linscheer. Foto Cds

President Chan  Santokhi heeft de werkgroep Inventarisatie en Advies Ontplofbare en Gevaarlijke Stoffen geïnstalleerd. De regering-Santokhi heeft hiermee de eerste stappen gezet tot onderzoek naar de voorkomens, de soort en opslag van gevaarlijke stoffen, chemicaliën en ontplofbare middelen in Suriname. Deze werkgroep wordt geleid door Melvin Linscheer en heeft drie maanden de tijd gekregen advies uit te brengen over ook de hoeveelheden en wijze waarop deze stoffen zijn opgeslagen.

Naast Linscheer zijn er nog tien personen in de werkgroep, die allen afgevaardigden zijn van verschillende ministeries die een verantwoordelijkheid hebben op dit stuk. Zo zijn de ministeries van Justitie en Politie, Defensie, Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie vertegenwoordigd alsook het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbeheersing (NCCR) en het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV). “Ze hebben allemaal een verantwoordelijke taak. De ene doet vergunningen, de andere is verantwoordelijk voor de opslag, de ene doet milieu en de andere controle,” legt Linscheer uit.

De commissievoorzitter zegt dat er om de een of andere redenen reeds geruime tijd verschillende stoffen opgeslagen liggen. Het gaat deels om in beslag genomen stoffen, anderzijds om chemicaliën en explosieven die onder andere in de mijnbouw gebruikt worden. Deze worden legaal geïmporteerd en ergens opgeslagen. De werkgroep gaat inventariseren hoeveel van deze stoffen opgeslagen liggen, de wijze van opslag en of de protocollen hiertoe moeten worden aangescherpt.

Er zal volgens Linscheer worden gewerkt naar betere en meer regelgeving. Volgens ondervoorzitter Dennis Kamperveen zal de werkgroep zich sterk maken voor veiligheid in Suriname.  Zij gaat zaken doen die op korte termijn zichtbaar zijn, zodat het volk zich veilig voelt. Alle actoren die op dit stuk bezig zijn, zullen erbij betrokken worden, zodat ook op korte termijn acties ondernomen kunnen worden.

De vervolgstap na inventarisatie is die van wetgeving, waarbij er protocollen zullen worden vastgelegd ten aanzien van opslag, import, export, transport, handel en controle. Op de vraag of de wetgeving veranderd moet worden, zegt Kamperveen dat die waar nodig zal worden aangevuld of aangepast. Volgens hem mag de samenleving rekenen op veiligheid als het gaat om de werkgroep.

Culturu.com

1 Reactie
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lunes Armand
donderdag 10 september 2020 18:49

Na 3mndn alles ontbinden. Werken naar een vaste groep binnen Defensie/J&P/NCCR en DNV die verantwoordelijk wordt gesteld voor deze ruimten. Met DNV als hoofd verantwoordelijke instantie. Een Lokatie ergens op Kaaimangrasi waar de oude mijn gebieden zijn van Suralco en zorgen dat er in een bepaalde straal van deze opslagplaats geen woon- en leefgemeenschap ontstaat. Ergens in het binnenland kan, met het oog op diefstal en de begaanbaarheid van de wegen?? Er moeten wel duidelijke procedures en regels/wetten in place zijn. Het is heellaas niet de werkgroep die de veiligheid moet garanderen. Wel de financiele mogelijkheden die de staat heeft… Lees verder »Advertentie

Suriname

Geplande projecten Centrale Markt worden gecontinueerd

Geplaatst

op

Verkoop Centrale Markt. Beeld Youtube

Lopende projecten van de Centrale Markt in Suriname worden normaal voortgezet. Dit zegt de waarnemend marktmeester Gautham Danai. Hij is ondertussen gestart met het aanpakken van de parkeerplaats bij de Vreedzaammarkt. Deze projecten zijn onderdeel van de afspraken die zijn gemaakt bij de overname met oud-marktmeester John Lecton.

Intussen is er al een inventarisatie gemaakt van de actieve verkopers binnen de markt. Het is de bedoeling om personen die buiten de markt verkopen een plek binnen te geven. In de uitvoering wordt de waarnemend marktmeester ondersteund door het districtscommissariaat Paramaribo-Noordoost. Zij voeren regelmatig controlewerkzaamheden uit op naleving van de COVID-19-regels.

Districtscommissaris Ricardo Bhola zegt dat het belangrijk is om de COVID-19-protocollen na te leven. Er wordt ook gekeken naar ordening binnen en buiten de markt. Met de ordening binnen de markt is er volgens Bhola al een aanvang gemaakt. Binnen niet al te lange tijd zal er ook ordening buiten plaatsvinden.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Surinaamse regeringsdelegatie ontvangt petitie van dorpsbestuur Santigron

Geplaatst

op

Anp Verkiezing President 01

De regeringsdelegatie die onlangs een bezoek heeft aan Santigron heeft een petitie in overhandigd gekregen van het dorpsbestuur. In de petitie vragen zij voor aanpak van het waterprobleem, goed begaanbare wegen, de grenskwestie en de veiligheid.  De delegatie stond onder leiding van president Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk. 

Voor het eerst hebben een president en vicepresident tegelijk Santigron bezocht en daarom is het hoge bezoek als historisch bestempeld. De delegatie toonde zich ingenomen met de ontvangst. Aan de gemeenschap is gevraagd rekening te houden met het feit dat de regering pas drie maanden aanzit.

De regering is zich ervan bewust dat alles duur is geworden, maar beloofde de gemeenschap dat binnen een jaar alles beter zal worden. Aangegeven werd dat het bezoek aan Santigron zeker niet de laatste zal zijn. Alvast werd vooruitgeblikt op projecten die terug moeten komen in het gebied, zoals het pindaproject.

Net als in zijn toespraak eerder op de dag te Lelydorp hield president Santokhi ook te Santigron de lokale bevolking de financiële problemen van het land voor. Hij gaf onder meer aan dat het pakkettensysteem beter moet en dat degenen die daarvoor in aanmerking komen, dat moeten krijgen.

De distributie zal via het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting en het districtscommissariaat geschieden. De bedoeling is echter een bonnensysteem in te voeren. Het staatshoofd benadrukte dat iedereen gelijke kansen moet krijgen en dat dorpskinderen niet achter mogen blijven.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen