dinsdag 7 februari 2023
24.4 C
Paramaribo
-0.6 C
Amsterdam
0
(0)

Werken aan een eerlijkere, gezondere Wereld

lees ook ...

Inheemsen moeten elkaar ondersteunen

“We zijn Inheemsen, wij moeten elkaar ondersteunen in de uitdagingen die op ons afkomen”. Dat zei granman Jimmy Toeroemang van de Tareno (Trio) aan het bestuur van de Organisatie van Samenwerkende Inh...

Vandaag 7 april, is het Wereldgezondheidsdag met als thema: Werken aan een eerlijkere, gezondere wereld.  Wereldgezondheidsdag wordt elk jaar op 7 april gevierd ter gelegenheid van de herdenking van de oprichting van de Wereldgezondheidsorganisatie in 1948. Hieronder is de boodschap die de WHO doorgeeft aan de wereld, vertaald in het Nederlands.

Alles is niet eerlijk verdeeld in de wereld zoals we duidelijk hebben kunnen zien door de covid-19 pandemie. Sommige mensen kunnen gezonder leven; zij hebben toegang tot betere medische voorzieningen dan anderen. Dit, door de condities waaronder zij zijn geboren, opgegroeid zijn, geleefd hebben, hun werkcondities en hun leeftijd.

Over de hele wereld zijn er mensen die de eindjes aan elkaar moeten knopen met het kleine inkomen dat ze hebben, die een armoedige en slechte woonsituatie hebben, weinig onderwijs hebben genoten, minder kans hebben op een goede baan, meer last hebben van ongelijkheid tussen man en vrouw, slechte toegang hebben tot een veilige omgeving, schoon water en schone lucht, voedselzekerheid en gezondheidszorg. Dit alles leidt tot onnodig lijden, ziekten die voorkomen hadden kunnen worden en voortijdige dood. Ook schaadt het leefgemeenschappen en economieën.

Dit is niet alleen oneerlijk:  het is te voorkomen. Daarom doen wij een beroep op leiders om er voor te zorgen dat een ieder kan leven en werken onder condities die een goede gezondheid bevorderen. Ook dringen wij tegelijkertijd aan bij leiders om gezondheidsongelijkheden scherp in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat alle mensen kwaliteitszorg kunnen krijgen wanneer en waar ze die nodig hebben.

Covid-19 heeft alle landen hard getroffen, maar het gevolg daarvan is, dat de zwaarst getroffenen, de zwakste  leefgemeenschappen zijn die het meest blootgesteld zijn aan de ziekte en waarvan het niet aannemelijk is dat zij toegang hebben tot kwaliteit gezondheidszorg en het waarschijnlijker is dat zij negatieve consequenties zullen overhouden van het resultaat van de maatregelen die zijn genomen om de Pandemie in te dammen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWerken aan een eerlijkere, gezondere Wereld