zaterdag 13 juli 2024
25 C
Paramaribo
14.4 C
Amsterdam
0
(0)

Werkbezoek NH aan Botopasi en Guyaba ivm zonne-energie

lees ook ...

Na 25 jaar doet Suriname weer mee met Miss Universe

Suriname doet na 25 jaar weer mee met Miss Universe. In november zal dit evenement gehouden worden in Mexico City. De officiële introductie zal op 10 augustus plaatsvinden in het Assuria Event Center....

Minister David Abiamofo van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) is met een delegatie naar het Boven-Surinamegebied afgereisd. Tijdens dit werkbezoek op vrijdag 18 maart jongstleden, zijn de dorpen Botopasi en Guyaba bezocht.

Op Botopasi woonde de delegatie met het traditioneel gezag een krutu bij die als doel had om toestemming te verkrijgen van de dorpshoofden voor de start van het hybride zonne-energieproject aldaar. Hierin werd ook meegenomen het aanwijzen van de grond, die in het beheer van het ministerie van NH zal worden uitgegeven ten behoeve van de bouw van de solarplant. Ook is het uitvoeringsbedrijf, Power China, aan de gemeenschap geïntroduceerd.

Naar zeggen van de bewindsman zal de op te zetten zonne-energiecentrale, met een enorme capaciteit ook de omliggende dorpen van energie voorzien. Deze zijn: Futunakaba, Dan, Kambaloea, Manloi, Massiakreek, Dawme, Heikununu, Toemaipa, Padalafanti, Semoisi, Gran Slee, Bofo Koele, Godo, Kampoe en Soolang.

Tijdens deze missie is ook het nabij gelegen dorp Guyaba bezocht ter inspectie van de powerplant op mogelijke schade vanwege wateroverlast en het bespreken van veilige stroomtoevoer naar het dorp. Als voorloper op de missie, werd op 12 maart een driedaags bezoek aan Guyaba afgelegd. De delegatie bestond uit het technisch personeel van NH, de EBS en het bedrijf Power China.

Tijdens de driedaagse missie zijn baterijen en andere equipment uit de controlekamer van de solarplant veiliggesteld. Het ministerie in kwestie heeft daarbij 200 zandzakken aangeschaft die zij per boot getransporteerd heeft. Door de medewerkers is tezamen met dorpelingen gewerkt aan het plaatsen van de zandzakken rondom de controlekamer om zodoende ergere waterschade te voorkomen.

Bij deze actie werd op verzoek van NH door het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) ondersteuning geboden in de vorm van transport van de zandzakken vanuit Commewijne naar Atjoni.

Met de uitvoering van het hybride zonnepanelenproject wordt invulling gegeven aan doel 7 van de Millenium Development Goals (MDG’s) namelijk ‘Duurzame energievoorziening voor elke Surinamer’. Het ministerie heeft het voornemen, om in totaal 100 dorpen in het binnenland te voorzien van duurzame, schone energie. Het streven is, om de projecten in het jaar 2024 volledig te hebben afgerond.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWerkbezoek NH aan Botopasi en Guyaba ivm zonne-energie