donderdag 25 juli 2024
32 C
Paramaribo
20.2 C
Amsterdam
0
(0)

Wereldwijd overleg belicht uitdagingen voor Duurzame Ontwikkelingsdoelen

lees ook ...

Herinrichting Tata Colin Plein tot Tourist Information &...

Het Tata Colin Plein in Totness, Coronie, zal binnenkort worden omgevormd tot een Tourist Information & Visitor Center. Dit initiatief wordt gerealiseerd door het ministerie van Transport, Communi...

Het High Level Political Forum on Sustainable Development (HLPF) vond plaats van 10 tot en met 20 juli 2023 bij het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. Deze sessie markeerde het einde van de tweede vierjarige cyclus van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs). Tijdens het forum presenteerden 188 landen hun Vrijwillige Nationale Rapporten (VNRs), waarbij wereldwijde uitdagingen werden geïdentificeerd bij het realiseren van de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling.

Elizabeth Bradley, waarnemend directeur Internationale Samenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, heeft deze vergadering bijgewoond. Enkele uitdagingen die naar voren kwamen, waren onder andere een gebrek aan institutionele afstemming van de SDGs op nationale ontwikkelingsplannen, met slechts 12% van de SDG-doelstellingen op schema. Ook de groeiende digitale kloof en de vergeten groepen, zoals mensen in armoede, vrouwen, kinderen, inheemse volkeren en tribale gemeenschappen, werden benadrukt.

Desondanks werden er positieve punten genoemd, zoals de inspanningen van overheden tijdens de Covid-19-pandemie om medicatie, vaccinaties en zorg te bieden, terwijl ze ook reguliere diensten probeerden te handhaven. Landen werkten intensief samen en er ontstonden partnerschappen om de SDGs te bevorderen. Het HLPF werd ook voor het eerst toegesproken door een persoon met een beperking, om aandacht te vragen voor deze vaak vergeten groep.

Het forum benadrukte de noodzaak van nationale planningsautoriteiten om ruimte te creëren voor de implementatie van de SDGs, verantwoordingsplicht te waarborgen en stimuleringspakketten te ontwikkelen. Het belang van beschikbare en goed geanalyseerde data werd eveneens benadrukt, terwijl het HLPF diende als een wake-up call voor de SDGs.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWereldwijd overleg belicht uitdagingen voor Duurzame Ontwikkelingsdoelen