dinsdag 31 januari 2023
22.7 C
Paramaribo
6.3 C
Amsterdam
5
(1)

Werelds aids dag: ‘Sab i Libi, Tek a Test!’

lees ook ...

Ramadhin responds to Jones’ “simple nonsenseR...

On Tuesday, Assembly Member Ebu Jones (NDP) made claims that some people have still not received payment for work they did during the Covid epidemic. Health Minister Amar Ramadhin called these claims ...

Vandaag 01 december is het 32 jaar dat Wereld AIDS Dag wordt herdacht. Door de beschikbaarheid van hiv remmende medicatie, ook in Suriname, is het al meer dan 20 jaren zo dat personen die door hiv geïnfecteerd zijn, door hiv-remmers niet voortijdig aan hiv/AIDS hoeven te overlijden. In Suriname is  het aantal nieuwe hiv-infecties vanaf 2010 met 30% afgenomen en sinds 2010 is er een  20% afname aan sterfte door HIV/AIDS door de beschikbaarheid van hiv-remmers.

Ongeveer 40 procent van de personen in Suriname die reeds met hiv geïnfecteerd zijn, weten dat nog niet van zichzelf. De internationale richtlijn is, dat niet meer dan 10 procent van de mensen die met HIV leven daarover in onwetenheid mogen verkeren. In 2020 zijn vanwege de COVID-19-pandemie, de lockdowns en tijdelijk aangepaste poli-, apotheek- en openbaar vervoersdiensten, de risico’s voor een herleving van de hiv-epidemie theoretisch groter.

Om in Suriname de hiv-epidemie onder controle te krijgen moet er getracht worden om allen die reeds hiv geïnfecteerd zijn maar dat nog niet van zichzelf weten, onder behandeling te krijgen. Het advies van het hiv-programma van het ministerie van Volksgezondheid is, dat elke seksueel actieve persoon op de hoogte moet zijn van zijn/haar hiv-status. Wie zijn status kent, kan ervoor zorgen hiv-negatief te blijven door veilig seksueel gedrag(condoomgebruik). Voorkómen blijft beter dan te leven met het risico op complicaties door hiv.

Bij de Dermatologische Dienst, de Malaria TropClinic op Geyyersvlijt, de RGD test sites van Flora, Latour, LeLydorp, LaVigilantia en Wonoredjo kan men gratis terecht voor een hiv-test. Bij Stichting Lobi kan dat tegen een vergoeding. Bij de walk-in test sites weet men binnen een uur het resultaat. Eenieder ouder dan 16 jaar kan daar terecht.

Voor degenen die te weten zijn gekomen dat ze hiv geïnfecteerd zijn, wordt de  behandeling zo goed als direct gestart omdat bij elke persoon waar het hiv-virus succesvol onderdrukt is, de infectie niet meer of moeilijk overgedragen kan worden aan zijn of haar seksuele contacten. Dit is een belangrijke reden voor de afname van nieuwe hiv-infecties in Suriname en de rest van de wereld.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname, Z-Breaking news nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWerelds aids dag: ‘Sab i Libi, Tek a Test!’