Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Wereldmeisjesdag 2020: “Mijn stem, onze gelijkwaardige toekomst”

Geplaatst

op

Meisjesdag 2020

Onder het thema “Mijn stem, onze gelijkwaardige toekomst” wordt dit jaar Wereldmeisjedag herdacht. Deze dag valt jaarlijks op 11 oktober. Vandaag wordt niet alleen de kracht van meisjes benadrukt, maar ook aandacht gevraagd voor de belemmeringen waarmee ze worden geconfronteerd.

Wereldwijd roepen meisjes op tot meer actie tegen onlinemisbruik en pesterijen, maar ook tot actie voor radicale, sociale en politieke verandering, om barrières van discriminatie en vooroordelen weg te nemen die meisjes achterhouden in hun ontwikkeling.

Honderden miljoenen kinderen zijn wereldwijd geconfronteerd met schadelijke praktijken zoals een of andere vorm van geweld en uitbuiting. Uit onderzoek blijkt echter dat meisjes een grotere kans lopen om slachtoffer te worden dan jongens.

In sommige landen, vooral in ontwikkelingslanden, worden meisjes niet meegeteld en wordt er geen rekening met ze gehouden. Het is alsof zij geen rechten hebben en vaak mogen ze niet meebeslissen in problemen die hen aangaan.

Situatie Suriname

De situatie in Suriname is niet veel anders, omdat ook in het land het nog te vaak voorkomt dat meisjes worden onderdrukt, misbruikt of vanwege een scala aan redenen niet mogen deelnemen aan het onderwijsproces.

Minister Uraiqit Ramsaran van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), onder wie Bureau Rechten van het Kind valt, vindt het ontoelaatbaar en triest dat deze praktijken zich nog steeds voordoen, zowel in Suriname als wereldwijd. De bewindsman benadrukt dat alle kinderen dezelfde rechten hebben: meisjes hebben ook dezelfde rechten als jongens.

“Als we praten over rechten, dan denken we onder meer aan het recht op onderwijs, het recht op een eigen mening en het recht op inspraak binnen op het reilen en zeilen in Suriname en de wereld,” stelt Ramsaran. Geef dochters dezelfde behandeling als zonen, is de oproep van Sozavo-topman. De minister doet ook een beroep op de samenleving om te werken aan een maatschappij waarin eenieder, inclusief meisjes en vrouwen, vrij is van geweld, misbruik en discriminatie.

Culturu.com

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties


Advertentie

Suriname

Geplande projecten Centrale Markt worden gecontinueerd

Geplaatst

op

Verkoop Centrale Markt. Beeld Youtube

Lopende projecten van de Centrale Markt in Suriname worden normaal voortgezet. Dit zegt de waarnemend marktmeester Gautham Danai. Hij is ondertussen gestart met het aanpakken van de parkeerplaats bij de Vreedzaammarkt. Deze projecten zijn onderdeel van de afspraken die zijn gemaakt bij de overname met oud-marktmeester John Lecton.

Intussen is er al een inventarisatie gemaakt van de actieve verkopers binnen de markt. Het is de bedoeling om personen die buiten de markt verkopen een plek binnen te geven. In de uitvoering wordt de waarnemend marktmeester ondersteund door het districtscommissariaat Paramaribo-Noordoost. Zij voeren regelmatig controlewerkzaamheden uit op naleving van de COVID-19-regels.

Districtscommissaris Ricardo Bhola zegt dat het belangrijk is om de COVID-19-protocollen na te leven. Er wordt ook gekeken naar ordening binnen en buiten de markt. Met de ordening binnen de markt is er volgens Bhola al een aanvang gemaakt. Binnen niet al te lange tijd zal er ook ordening buiten plaatsvinden.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Surinaamse regeringsdelegatie ontvangt petitie van dorpsbestuur Santigron

Geplaatst

op

Anp Verkiezing President 01

De regeringsdelegatie die onlangs een bezoek heeft aan Santigron heeft een petitie in overhandigd gekregen van het dorpsbestuur. In de petitie vragen zij voor aanpak van het waterprobleem, goed begaanbare wegen, de grenskwestie en de veiligheid.  De delegatie stond onder leiding van president Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk. 

Voor het eerst hebben een president en vicepresident tegelijk Santigron bezocht en daarom is het hoge bezoek als historisch bestempeld. De delegatie toonde zich ingenomen met de ontvangst. Aan de gemeenschap is gevraagd rekening te houden met het feit dat de regering pas drie maanden aanzit.

De regering is zich ervan bewust dat alles duur is geworden, maar beloofde de gemeenschap dat binnen een jaar alles beter zal worden. Aangegeven werd dat het bezoek aan Santigron zeker niet de laatste zal zijn. Alvast werd vooruitgeblikt op projecten die terug moeten komen in het gebied, zoals het pindaproject.

Net als in zijn toespraak eerder op de dag te Lelydorp hield president Santokhi ook te Santigron de lokale bevolking de financiële problemen van het land voor. Hij gaf onder meer aan dat het pakkettensysteem beter moet en dat degenen die daarvoor in aanmerking komen, dat moeten krijgen.

De distributie zal via het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting en het districtscommissariaat geschieden. De bedoeling is echter een bonnensysteem in te voeren. Het staatshoofd benadrukte dat iedereen gelijke kansen moet krijgen en dat dorpskinderen niet achter mogen blijven.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen