dinsdag 25 januari 2022
27.6 C
Paramaribo
2.9 C
Amsterdam
0
(0)

Wereld Zeeschildpaddendag

lees ook ...

Zaalartsen AZP willen vanaf maart uitbetaling volgens nieuwe...

De zaalartsen die verbonden zijn aan het Academische Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en de vakbond (ABPLAZ) willen vanaf 1 maart het salaris volgens de nieuwe loonreeks ontvangen. Vanaf 2018 wordt over ee...

Op Wereld Zeeschildpaddendag 16 juni wordt het belang van zeeschildpadden extra belicht. Deze dieren hebben het dinosaurustijdperk overleefd en nesten reeds miljoenen jaren op de stranden over de hele wereld, ook in Suriname. Zij leggen hun eieren op de stranden van Braamspunt en Galibi. Wereld Zeeschildpaddendag zou niet met recht worden gevierd, zonder de vermelding van de naam van Dr. Archie Carr, de oprichter van Sea Turtle Conservancy en ‘vader van de biologie van zeeschildpadden’ en wordt gevierd op zijn verjaardag,16 juni. 

Zeeschildpadden zijn belangrijk voor het gezond houden van oceanen. Zeeschildpadden horen tot de ‘soorten’ die een belangrijk onderdeel zijn van hun omgeving en andere ‘soorten’ om hen heen beïnvloeden. Als een belangrijke ‘soort’ uit een habitat wordt verwijderd, kan de natuurlijke orde worden verstoord, wat op verschillende manieren gevolgen heeft voor andere dieren. Zeeschildpaddenzijn ook belangrijk voor kusteconomieën en inheemse gemeenschappen. Veel plaatsen zijn afhankelijk van schildpadden toerisme en

In Suriname komen jaarlijks, van februari tot juli, honderden zeeschildpadden, voornamelijk de Krapé en Aitkanti, naar de stranden te Braamspunt en Galibi om er te leggen. Dit vormt een enorme trekpleister voor o.a. toeristen, studenten en onderzoekers om een bezoek te brengen aan de legstranden. Op de stranden zijn de zeeschildpadden echter blootgesteld aan natuurlijke bedreigingen zoals de jaguar en aasgieren, maar meer nog aan niet natuurlijke bedreigingen, zoals stroperij, vervuiling van de stranden, visserij en zandafgravingen, welke het voortbestaan van onze zeeschildpadden in gevaar brengen.

Om te voorkomen dat de zeeschildpadden uitsterven, worden ze beschermd. De Dienst ‘s Lands Bosbeheer (LBB), van het Ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) beschermen al decennialang onze zeeschildpadden waarbij er patrouilles worden uitgezet voor het bewaken van de stranden en het verzamelen van data van onder meer de aantallen gelegde en gestroopte nesten. Vanwege de uitgestrektheid van onze stranden en de hoge kosten die daarmee gepaard gaan is dit een grote uitdaging. WWF Guianas helpt met de bescherming van zeeschildpadden, onder andere in de vorm van jaarlijkse financiële ondersteuning aan de Surinaamse overheid. Ook worden lokale bewoners van Galibi ingezet als seizoenarbeiders, ter ondersteuning van de Dienst LBB.

Volgens de jachtwet zijn zeeschildpadden totaal beschermd en is het stropen, bij zich hebben, verhandelen en nuttigen van eieren strafbaar. Behalve WWF Guianas zijn er meerdere stakeholders die deel hebben in de bescherming van de zeeschildpadden, met name Stinasu, Stidunal, de dorpshoofden van Galibi, het Ministerie van Justitie en Politie en het Ministerie van Defensie.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWereld Zeeschildpaddendag