Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Wereld Toilettendag: Bijna 4,2 miljard mensen zonder goede toiletten

Geplaatst

op

Wereld Toilet Dag

Iedereen zou moeten beschikken over duurzame sanitaire voorzieningen, naast schoon water en handwasvoorzieningen. Deze zijn noodzakelijk om onze gezondheid te beschermen en te behouden en de verspreiding van dodelijke infectieziekten zoals Covid-19, cholera en tyfus te tegen te gaan. Wereldwijd hebben 4,2 miljard mensen geen toegang tot veilige en schone sanitaire voorzieningen.

Op Wereld Toilettendag vandaag wordt aandacht gevraagd voor het feit dat nog niet eenieder over goede sanitaire voorzieningen zoals een toilet kan beschikken. Internationale organisaties zoals de Verenigde Naties en de Wereldgezondheidsorganisatie roepen op actie te ondernemen om duurzame-ontwikkelingsdoelstelling 6 te bereiken: water en sanitaire voorzieningen voor iedereen tegen 2030. Het thema van Wereld Toilettendag dit jaar is: “Duurzame sanitaire voorzieningen en klimaatverandering”.

Slechte hygiëne houdt verband met de overdracht van ziekten zoals cholera, diarree, dysenterie, hepatitis A, tyfus en polio en verergert dwerggroei. Slechte sanitaire voorzieningen dragen ook bij aan ondervoeding. Onvoldoende sanitaire voorzieningen veroorzaken naar schatting 432.000 sterfgevallen door diarree per jaar.

Voedseltechnoloog/microbioloog Ricky Stutgard zegt dat ontlasting een heleboel ziektekiemen heeft. Als het niet op een goede manier wordt opgeslagen, kan dat het voor problemen zorgen. Hij geeft aan dat een toilet erg belangrijk is voor het realiseren van een goede hygiëne. “Ik ben blij met de Internationale Toilettendag, omdat we elkaar op die manier bewust ervan kunnen maken dat niet iedereen een toilet heeft.”

De voedseltechnoloog/microbioloog merkt er op dat in de districten, zowel de nabije districten als de verre districten en in het binnenland, er nog steeds situaties zijn die lijken op de situatie van rond de periode 1900 – 1928 in Suriname, toen er nog geen goede toiletten waren en mensen gebruik maakten van een privaat. Hij vindt het daarom noodzakelijk dat we niet alleen op 19 november denken aan het belang van toiletten, maar dat we ons het hele jaar door ervan vergewissen dat er meer dingen moeten gebeuren om ervoor te zorgen dat iedereen een toilet heeft om zijn behoefte te doen en de handen in voldoende mate te wassen.

Toiletgebruik gaat hand in hand met handenwassen, benadrukt Stutgard. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat wanneer iemand naar het toilet is gegaan, “je nog zoveel toilet papier mag gebruiken, een duizendste gram ontlasting komt op je vingertoppen. En op een duizendste gram ontlasting kan er altijd alsnog honderdduizenden tot een half miljoen bacteriën voorkomen.

En tot die groep behoren de ziektekiemen. Dus wanneer je zegt: ‘ik ga me handen niet wassen’ en je gaat eten bereiden, dan kan je het eten contamineren en je kunt jezelf en anderen besmetten met ziektekiemen. De kans op doodgaan is er altijd. Van Salmonella is bekend dat 10 tot 15 procent van de mensen die geïnfecteerd worden doodgaan.”

Culturu.com

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Suriname

Link registratie voor Bonus ‘hosselaars’ nog niet bekend

Geplaatst

op

De Srefidensi-bonus van de landsdienaren is vandaag door de regering gestort. Ook de AOV’ers hebben de bonus vandaag ontvangen en hebben ook de verhoging van de AOV van SRD 525 naar SRD 750 gekregen. Ook de gepensioneerden krijgen de Srefidensi-bonus.

Werkgevers in de private sector mogen aan hun werknemers met een maandsalaris tot SRD 12.500, voor de maanden november en december 2020 een extra bedrag van maximaal SRD 300 als onderdeel van het samenhangend pakket van maatregelen belastingvrij uitkeren. De Srefidensi- en owru yari bonus geldt voor werknemers met een jaarlijkse bruto bezoldiging tot maximaal SRD 150.000.

Voor personen die in geen van bovengenoemde groepen vallen zou er een link worden gegeven op de Facebookpage van het ministerie van Financien en Planning om zich te registreren voor de bonus. Tot op heden 23 november is er geen link te bespeuren. De laatste bekendmaking op de FB page van het ministerie dateert van 19 november. – culturu.com

Lees verder

Suriname

Lockdown statistieken en een waarschuwing

Geplaatst

op

Juspol Amoksi (1)

De statistieken betreffende de lockdown van 1 oktober tot en met 31 oktober en 1 november tot en met 18 november geven aan dat er in november een teruggang is in het aantal overtreders ten opzichte van het aantal in oktober. Het blijkt wel dat er de afgelopen dagen mensen meer aan het feesten gaan. Dit is dan ook de reden van Minister  Amoksi van Justitie en Politie om de bruggen zoals eerder het geval was bij het ingaan van de lockdowntijd, te sluiten. Bij de handhaving van de COVID-19 maatregelen is het Korps Politie Suriname (KPS) in stelling gebracht en  in bepaalde districten zijn er COVID-19 Quick Response Teams ingesteld.  

In de eerste periode werden in Paramaribo 511 mensen opgebracht, 2599 voertuigen gecontroleerd en 1204 mensen huiswaarts gedirigeerd, 24 werden bekeurd en er werden 293 controles uitgevoerd bij de bruggen. In deze periode waren de bruggen nog niet gesloten. In Regio Midden is 1 persoon opgebracht, 99 mensen gecontroleerd, 293 huiswaarts gedirigeerd en 23 processen-verbaal(pv’s) aangezegd. In Regio West zijn 8 mensen opgebracht en 229 gecontroleerd, 156 voertuigen werden gecontroleerd, 128 mensen huiswaarts gedirigeerd en er werden 20 bekeuringen ingesteld. Verder werden er vijf auto’s in beslag genomen alsook 3 gram marihuana. Ook waren er 112 roadblocks en werden 73 personen pv’s aangezegd terzake overtreding van het uitgangsverbod. Voor wat Regio Oost betreft zijn er geen cijfers beschikbaar.

Voor de periode 1 november tot en met 18 november werden in Paramaribo 205 mensen opgebracht, 800 voertuigen gecontroleerd, 525 mensen huiswaarts gedirigeerd en bij de bruggen, die niet gesloten waren, 205 controles uitgevoerd. In Regio Midden werden 23 mensen huiswaarts gedirigeerd. Voor wat Regio West betreft: 6 mensen werden opgebracht, 217 personen, 126 voertuigen en 1 club gecontroleerd, 212 mensen huiswaarts gedirigeerd, 1 persoon bekeurd, 83 roadblocks uitgevoerd en 81 personen processen-verbaal aangezegd. Ook in november waren er in Regio Oost geen controles.

Minister Amoksi waarschuwt de samenleving om niet te gaan slabakken. Hij wijst erop dat de lockdowntijd nu is bijgesteld van 22.00 uur naar 23.00 uur, maar dat de bruggen nu bij het ingaan van de lockdowntijd worden afgesloten vanwege vele groepen mensen die ondanks het verbod, toch gaan feesten.  –  culturu.com

Lees verder

Meest gelezen