zaterdag 18 mei 2024
23.4 C
Paramaribo
19.7 C
Amsterdam
5
(3)

Wereld Persvrijheid dag: Pers voor planeet Aarde

lees ook ...

Stakeholders overleg HEARTS

 Suriname ging in het jaar 2021 accoord met het HEARTS-initiatief van de Pan Amerikaanse Health Organization (PAHO)/ World Health Organization (WHO). Dit programma werkt aan het terugdringen van hart ...

De  Associatie van Caribische Mediawerkers doet mee aan het wereld genootschap van journalisten en andere mediawerkers om Wereld Vrije Pers Dag te gedenken met het thema: de Pers voor planeet Aarde tijdens de huidige milieu crisis.

Actueel probleem

Het milieu gedenken dit jaar is voor het Caribisch gebied zeer actueel, want vooral onze regio heeft te maken met milieuproblemen die zich uiten als klimaat verandering. Dit is te merken aan de stijgende zeespiegel van de Atlantische Oceaan, ergere stormen, wind en veel regen, waarbij overstromingen afgewisseld worden met langere perioden van grotere droogte die we momenteel meemaken. Dit geld voor zowel de Guyana ’s , Suriname als de Caribische eilanden, alleen hebben de laatsten soms vernietigende orkanen en aardbevingen erbij.

Gevolgen

Daarom is het de hoogste tijd voor de regionale media om de huidige milieu en klimaatproblemen die we al hebben in onze respectieve (ei) landen en de mogelijke oplossingen  te belichten. De media spelen een belangrijke rol daarin. Met name de sociaal economische gevolgen die hieruit voortvloeien voor zowel de schaarste bij de voedselproductie en (bedrijven) als de zwakkeren in de samenleving naar voren brengen zodat de algemene gevolgen duidelijk zijn.

Vrije mening

Vrijheid van meningsuiting, vastgelegd in Universele Verklaring voor de Rechten an de Mens en verankerd in onze grondwet, wordt in onze regio soms gebonden aan voorwaarden en in Suriname nog beperkt door koloniale Muilkorfwet uit 19230. Dat betekent dat de vrijheid van meningsuiting nog niet geheel tot uiting komt zoals dat zou moeten volgens de Universele Mensenrechten verklaring die ons land ook getekend heeft.

Daarom dat de Association of Carribbean Mediaworkers (ACM) er bij haar aangesloten leden op aandringt om betrouwbaar en geverifieerd verslag te doen zodat we geen mis informatie of des informatie verspreiden en niet trappen in fake news.

Milieu journalistiek

De ernst van de milieu problemen en de daarbij ontstane klimaatverslechtering brengt ook met zich mee de behoefte aan journalisten die wetenschappelijk onderlegd zijn in deze materie en het goed kunnen overbrengen naar de samenleving.

Naast acute nieuwsreportages van de klimaat en weersproblemen van dat moment dringt de ACM er bij de overheids- en particuliere organisaties als stichtingen er op aan om de pers bij te staan in het verschaffen van informatie. Met de medewerking van fondsen en de redactie van de media kan de pers zo komen tot  produceren van achtergrondverhalen, documentaires en onderzoek reportages op regelmatige basis.

Op deze Wereld Persvrijheid  dag brengt de AMC een waarderende groet aan alle collega’s mediawerkers met het dringend verzoek in gedachten te blijven houden dat Moeder Aarde ons thuis is en we ons moeten inspannen haar als zodanig te behouden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Column, Suriname, Z-Breaking news nieuws »

meest gelezen

HomeColumnWereld Persvrijheid dag: Pers voor planeet Aarde