Obesitas ook wel zwaarlijvigheid genoemd is een chronische ziekte die gekenmerkt wordt door overmatige vet opstapeling in het lichaam. Wereldwijd wordt op 04 maart ‘Wereld Obesitas Dag’ herdacht.
Wereld Obesitas dag is een internationale bewustwordingsdag waarbij wordt stilgestaan bij zwaarlijvigheid, om de noodzakelijke maatregelen te kunnen nemen om deze chronische ziekte aan te pakken of te voorkomen. Het thema voor dit jaar is ‘Perspectieven veranderen: laten we praten over obesitas’.
Zwaarlijvigheid is een belangrijke risicofactor voor verschillende Niet-Overdraagbare Aandoeningen (NCD’s), zoals hart- en vaatziekten, kanker, hoge bloeddruk, (lage) rugpijn, spierpijn, slaapstoornissen en suikerziekte (diabetes type 2), welke weer kan leiden tot hart- en vaatziekten of klachten aan ogen, nieren, zenuwen en voeten. Obesitas ontstaat door een combinatie van verschillende oorzaken en risicofactoren. Deze zijn voornamelijk:
Verkeerde voeding (slechte eetgewoonten, het hoge percentage suiker in bewerkte voedingsmiddelen), de individuele hormoonhuishouding, de geestelijke gezondheid,
een zittende leefstijl (gebrek aan beweging), erfelijk aangelegd (voor(ouders) die zwaarlijvig zijn).
Wereldwijd is er een verhoogde inname van voedsel met veel vet; een toename van fysieke inactiviteit als gevolg van de steeds meer zittende aard van vele vormen van werk, veranderende vervoerswijzen en toenemende verstedelijking. Overgewicht en obesitas treffen 60-85 procent van de volwassen vrouwen in Suriname. Obesitas bij vrouwen is ongeveer het dubbele van dat bij de mannen. Over het algemeen zijn ongeveer 50 procent van de mannen en vrouwen fysiek inactief. Ze verrichten minder dan vijf dagen per week 30 minuten per dag fysieke activiteit.
Een tip is om niet naar de supermarkt te gaan met een lege maag, zodat je niet in de verleiding komt om snoep of snacks te kopen. Sla geen maaltijden over, daardoor krijg je juist trek in ongezonde tussendoortjes. Drink voldoende water en thee zonder suiker, zo’n 1,5 à 2 liter per dag. Zo voorkom je dat je gaat eten terwijl je eigenlijk dorst hebt. Door van meer beweging een gewoonte te maken in je dagelijkse leven, wordt je fitter, voel je je beter en is de kans groter dat je afvalt.
Afvallen hoeft niet snel te gaan. De kilo’s zijn er immers ook niet in een paar maanden aangekomen. Juist door langzaam af te vallen is de kans groter dat de kilo’s eraf blijven en is een nieuwe leefstijl makkelijker vol te houden.