donderdag 1 juni 2023
24.4 C
Paramaribo
14.3 C
Amsterdam
0
(0)

Wereld Nierendag, tweede donderdag in maart

lees ook ...

Presidents Santokhi and Ali discuss bridge cooperation durin...

Yesterday, President Chan Santokhi and his Guyanese counterpart Irfaan Ali met in private. In order to attend a conference of heads of state where the reactivation of the Union of South American Natio...

Vandaag 11 maart wordt Wereld Nieren Dag herdacht. Deze dag is een wereldwijde bewustwordingscampagne en wordt jaarlijks op de tweede donderdag in maart georganiseerd. Met deze speciale dag wil men mensen bewustmaken van het belang van gezonde nieren en tevens de frequentie en de invloed van nierziekten en bij behorende gezondheidsproblemen terugdringen. Men probeert ook te bereiken dat risicogroepen tijdig onderzocht worden op nierproblemen. Risicogroepen zijn personen met Niet-Overdraagbare Aandoeningen, zoals: diabetes, hoge bloeddruk,  hart- en vaatziekten. Deze dag moedigt verder een gezonde levensstijl aan, zoals voldoende bewegen en het stimuleren van het gebruiken van weinig zout bij het eten. Verder wordt er ook het belang van orgaandonatie benadrukt. 

Het thema voor 2021 is ‘Nier gezondheid voor iedereen en overal: goed leven met nierziekte’. De nadruk ligt op het vergroten van voorlichting en bewustwording over effectieve manieren om de symptomen van nierziekten onder constant toezicht te houden en de progressie ervan te voorkomen. Hierdoor wordt de kwaliteit van leven en de zelf redzaamheid van patiënten verbeterd. Patiënten met een nierziekte, inclusief degenen die afhankelijk zijn van dialyse en hun zorgverleners, moeten de nodige ondersteuning krijgen, vooral tijdens deze uitdagende covid-19 periode. Dit, omdat mensen met nierziekten een vergroot risico hebben op besmetting en bijbehorende gezondheidsproblemen, met als gevolg vroegtijdige sterfte. Wanneer chronische nierziekten tijdig ontdekt worden, kunnen complicaties en sterfte door chronische nier- én hart- en vaatziekten verminderd worden.

Het ministerie van Volksgezondheid met name de afdeling NCD van het Bureau Openbare Gezondheidszorg, heeft in verband met Wereld Nieren Dag 2021  een bewustwordingsfilmpje ontwikkelt, welke onder andere vandaag zal worden uitgezonden via kanaal 8.3. Het filmpje is ook vinden op de facebook en de webpagina’s van het ministerie en BOG.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWereld Nierendag, tweede donderdag in maart