maandag 6 februari 2023
25.5 C
Paramaribo
3.3 C
Amsterdam
5
(1)

Wereld Hypertensie dag

lees ook ...

President Santokhi promoot plantenkassen project in Nickerie...

President Santokhi heeft tijdens zijn werkbezoek in het district Nickerie op zaterdag 28 januari jongstleden, de burgers toegesproken over de noodzaak van een plantenkassenproject. De vraag naar vo...

Op 17 mei, wereld hypertensiedag, wordt er speciaal aandacht geschonken aan de bloeddruk. Men ontplooit activiteiten om het bewustzijn van hypertensie te vergroten en preventie, detectie en controle daarvan te bevorderen. Het thema voor dit jaar, ‘Meet uw bloeddruk nauwkeurig, houdt het onder controle en leef langer’, is gericht op het vergroten van het bewustzijn over nauwkeurige bloeddruk meetmethoden en het bijhouden van de bloeddrukwaarde. 

Hoge bloeddruk is de grootste risicofactor voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, en de belangrijkste doodsoorzaak is in Suriname. Hypertensie wordt daarom ook wel de ‘stille moordenaar’ genoemd vanwege de minimale symptomen. Het risico wordt vergroot door roken, overmatig gebruik van alcohol, ongezonde voeding (veel suiker-, zout- en vethoudende producten, weinig groente en fruit) en onvoldoende beweging. Ook de combinatie van hoge bloeddruk met suikerziekte (diabetes) en een hoog cholesterolgehalte kan fataal zijn. Het is daarom van belang dat mensen regelmatig hun bloeddruk meten en controleren, zodat ze op tijd behandeld kunnen worden.

Personen met een verhoogde bloeddruk moeten erop letten voldoende water te drinken en gezond te eten, waaronder zoveel mogelijk vers groenten en fruit en minder vet, zout en suiker. Dagelijks fysieke activiteiten ondernemen zoals rondjes rennen op het erf, touwtjespringen, maar ook intensief lopen, harken of bezemen, is aangeraden.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWereld Hypertensie dag