zaterdag 1 april 2023
30.2 C
Paramaribo
10.6 C
Amsterdam
5
(1)

Wereld Hart dag, 29 September

lees ook ...

President Chandrikapersad Santokhi goes abroad for medical a...

On April 1, 2023, President Chandrikapersad Santokhi would spend a few days in the Netherlands as recommended by his medical team, which consists of Surinamese and foreign physicians. The purpose i...

Wereld Hart dag, 29 september is de dag waarop wereldwijd aandacht wordt besteed aan hoe we één van de belangrijkste organen van ons lichaam, met name het hart, gezond kunnen houden en zo hart- en vaatziekten kunnen voorkomen. Hart- en vaatziekten blijven doodsoorzaak nummer één ter wereld, resulterend in 18,6 miljoen doden per jaar.

Ook in Suriname zijn hart- en vaatziekten de eerste doodsoorzaak. Het risico op hart- en vaatziekten wordt nog groter wanneer iemand rookt, teveel alcohol drinkt, ongezond eet (weinig groente en fruit) en weinig beweegt. Ook de combinatie van hoge bloeddruk met (hypertensie), suikerziekte (diabetes) en een hoog cholesterolgehalte kan fataal zijn.

Het thema voor dit jaar is daarom ‘Use heart to connect’ (= “Gebruik je hart om verbinding te maken”), met als doel om de kracht van digitale tijdperk te benutten teneinde het bewustzijn, de preventie en het beheer van hart- en vaatziekten wereldwijd te verbeteren. ‘Use heart to connect’ gaat over het gebruik van uw kennis, medeleven en invloed om ervoor te zorgen dat u, uw dierbaren en de gemeenschappen waarvan u deel uitmaakt, de beste kans hebben om een gezond leven te leiden.

Tips om het hart gezond te houden: Laat je bloeddruk regelmatig meten. Heel vaak weet men in Suriname niet wat hun bloeddrukwaarde is, terwijl het heel belangrijk is om vroegtijdig te ontdekken wanneer het laag of hoog is zodat ze op tijd behandeld kunnen worden. Neem je medicijnen elke dag in zoals voorgeschreven door de arts/specialist. Verander uw behandeling niet zonder eerst met uw arts te overleggen.

Kies voor gezonde voeding (veel groente en fruit, minder vet, zout, suiker en (bewerkt en rood) vlees. Verminder alcohol gebruik. Stop met roken. Behoud een gezond gewicht. Beweeg dagelijks voor minimaal 30 minuten, bijvoorbeeld rondjes rennen of fietsen op het erf, touwtje springen, maar ook intensief lopen, harken, bezemen. Hou je geestelijk gezond. Probeer zoveel mogelijk dingen te doen die je laten ontspannen en vermijd negatieve of inspannende berichten, programma’s en situaties.

In verband met Wereld Hart Dag 2021 heeft het ministerie van Volksgezondheid, m.n. de afdeling Non-Communicable Diseases (=Niet-Overdraagbare Aandoeningen) op het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), een video laten ontwikkelen over het hart. Deze is te bezichtigen op de web- en facebook pagina’s van het ministerie en BOG, tevens op YouTube.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWereld Hart dag, 29 September