woensdag 24 juli 2024
26 C
Paramaribo
19.5 C
Amsterdam
0
(0)

Wereld Diabetesdag 14 november

lees ook ...

Texas bewoners ontvangen officiële grondpapieren

Enkele bewoners van de buurt Texas te Charlesburg hebben op maandag hun bereidverklaringen ontvangen. De ceremonie vond plaats op het Kabinet van de Vicepresident, waar de documenten persoonlijk werde...

 Wereld Diabetes Dag heeft als thema dit jaar: Toegang tot diabeteszorg. De slogan is: Know your risk, Know your response (Ken je risico, Ken je reactie). WDD wordt herdacht op 14 november.  In 1991 vonden de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het nodig een WDD te kiezen, omdat diabetes wereldwijd steeds meer slachtoffers maakte, en een epidemie werd.

 In verband met Wereld Diabetes Dag zal de afdeling Niet-Overdraagbare Aandoeningen van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG), in samenwerking met de Regionale Gezondheidsdienst (RGD), een Gezondheidsbeurs organiseren op 21 november aanstaande te Lelydorp, bij de RGD Health Center.  Het doel van WDD is aandacht vragen voor diabetes.

De Gezondheidsbeurs wordt gehouden met ondersteuning van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO). Dit jaar wil men de gemeenschap bewustmaken van het risico om slachtoffer te worden van diabetes, en de gevolgen daarvan.

Voorlichtingscampagnes zullen worden gehouden. Het risico om diabetes type 2 op te lopen, en hoe men dit kan voorkomen of uitstellen heeft prioriteit. De gemeenschap zal gestimuleerd worden om informatie te vinden en tijdig zorg te zoeken, indien nodig. Volgens het ministerie van Volksgezondheid moeten miljoenen met diabetes over de hele wereld diabeteszorg ontberen.

De gekozen dag is de verjaardag van Frederick Banting, die samen met Charles Best, de basis van insuline ontdekte in 1922. Dankzij hun ontdekking is de ziekte niet meer dodelijke, volgens Volksgezondheid.

Diabetes (m.n. Diabetes type-2) is een van de meest voorkomende NCDs (Niet-Overdraagbare Aandoeningen) in de wereld. Ook in Suriname lijden kinderen hieraan. Overgewicht, buikomvang en verhoogde bloedglucosewaarden zijn aan elkaar verbonden. Ongezonde voeding is een boosdoener, die kan lijden tot deze ziekte. Veel suiker, zout, roken, overmatig alcohol gebruik, niet bewegen, stress en vet doen hetzelfde.

Diabetes kan worden voorkomen door een gezonde levenstijl. Patiënten moeten stipt de opdrachten van hun arts opvolgen.

Bron:  De Communicatie Dienst Suriname

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWereld Diabetesdag 14 november