Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Wereld Biodiversiteitsdag 2020: “Onze oplossingen zijn te vinden in de natuur”

Geplaatst

op

International Biological Diversity Day

De Verenigde Naties (VN) hebben in het jaar 2000, 22 mei uitgeroepen tot de internationale dag van de Biodiversiteit. Dit is een internationale dag om de wereld te herinneren aan het belang van biodiversiteit voor het voortbestaan van leven op aarde en het vergroten van de bewustwording over biodiversiteitissues. Het thema dit jaar “Our solutions are in nature”, vrij vertaald “Onze oplossingen zijn te vinden in de natuur”, benadrukt hoop, solidariteit en het belang van samenwerken op alle niveaus om een toekomst te bouwen voor het leven in harmonie met de natuur.

Deze datum is gekozen, omdat namelijk de tekst van de Conventie inzake Biologische Diversiteit werd geadopteerd op die dag in 2000. Suriname is in 1996 hiertoe getreden. Ons land wordt gekenmerkt als ‘biodiversity hotspot’, vanwege haar rijkdom aan vele soorten planten, bomen en dieren en unieke ecosystemen, die ze vormen en hebben wij ons ook dusdanig gecommitteerd aan de drie doelen van deze conventie, namelijk:

-Behoud van de biologische diversiteit;

-Duurzaam gebruik ervan en

-Eerlijke verdeling van de voordelen die het gebruik van genetische bronnen oplevert.

Afhankelijkheid

De COVID-19-pandemie laat ons zien dat ondanks onze vooruitgang in de technologie, we afhankelijk zijn van gezonde en bruisende ecosystemen voor ons water, voedsel, medicijnen, kleding, brandstof, onderdak en energie. Willen we als mensheid blijven voortleven op aarde, moeten we ervoor zorgen dat het voortbestaan van andere levensvormen ook mogelijk blijft, want zij garanderen hierdoor ons voortbestaan. Biodiversiteit blijft het antwoord op uitdagingen voor duurzame ontwikkeling waarmee de wereld wordt geconfronteerd. Van de op natuur gebaseerde oplossingen (Nature Based Solutions) tot klimaat, voedsel- en waterzekerheid en duurzaam levensonderhoud, biodiversiteit blijft de basis voor een duurzame toekomst.

Ondanks er negatieve gevolgen zijn van deze pandemie op de wereldeconomie en de gezondheid van de mens, zijn er ook positieve ontwikkelingen te noemen voor de mensheid in zijn geheel. Vanwege het sluiten van grote fabrieken in sommige landen, is de ‘eeuwige’ smoglucht opgeklaard en zien de inwoners na decennia weer een heldere hemel. Sluiten van fabrieken heeft ook ervoor gezorgd dat vele rivieren, die als afvoer van afvalwater werden gebruikt, weer een herintreding hebben van dolfijnen en andere dieren, die vanwege de vervuiling waren weggetrokken. Ecosystemen zijn zich weer aan het herstellen en hierdoor wordt leven op Aarde weer aangenaam voor alle levensvormen. Na deze pandemie is de uitdaging dus om na te gaan dat we niet teruggaan naar de situatie als voorheen, maar onze economieën herstellen ten bate van de biodiversiteit, want wij zijn deel hiervan.

Transitiefase

Verder is 2020 ook een bijzonder jaar voor de Biodiversiteit waar de wereld meer dan ooit een sterke wil kan uitdrukken voor het maken van een wereldwijd raamwerk om verlies van biodiversiteit aanzienlijk te verminderen ten voordeel voor het menselijk voortbestaan. Er zijn belangrijke activiteiten gepland vanuit het internationaal beleid op biodiversiteit, waaronder het afsluiten van het 2011-2020 VN Decennium voor Biodiversiteit. Dit zal leiden tot een transitiefase voor de start van een nieuw cruciaal decennium met betrekking tot biodiversiteit voor de periode 2021-2030: het VN Decennium van oceaanwetenschap voor duurzame ontwikkeling en het VN Decennium voor herstel van ecosystemen. Ook komt het CBD 2011-2020 Strategisch Plan voor Biodiversiteit ten einde en zijn de lidstaten bezig een nieuw strategisch plan te formuleren, dat moet bijdragen aan de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling en de wereldgemeenschap op weg zet om de Biodiversiteit Visie 2050 te realiseren. Suriname zal tijdens deze belangrijke processen ook zijn bijdrage leveren en erop toezien dat wij met onze nationale capaciteit ook meehelpen, om onze toekomst te verzekeren van een gezond milieu voor het voortbestaan van onze natie.

Vanwege de wereldwijde COVID -19-situatie, zal dit het eerste jaar zijn dat de internationale dag voor biodiversiteit via een onlinecampagne wordt herdacht, namelijk de Biodiversiteitweek van 18-22 mei 2020. Deze campagne kunt u zelf volgen via de internet link www.cbd.int/idb/2020 of op de hieronder genoemde social media platformen:

-com/UNBiodiversity

-com/unbiodiversity

-com/unbiodiversity

-com/company/unbiodiversity

De internationale gemeenschap moet meer aandacht schenken aan Nature Based Solutions om van de natuur te leren en daarop gebaseerde ontwikkelingsmodellen te ontwerpen.

2 Reacties
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Marianne De Groote
vrijdag 22 mei 2020 19:13

Ik ben zeer blij met deze actie want op mijn gemeente is er een actie voor de schoonmakers, mensen die zelf hun voetpad en de huiskanten “proper” willen houden ( dus zonder “onkruid”) Maar wat is onkruid en wat is biodiversiteit? Graag wil ik wel een woordje uitleg geven aan mijn buren en andere mensen van de gemeente maar waar vind ik wat documentatie? Het is niet altijd gemakkelijk om aan propere mensen uitgelegd te krijgen dat ook de begroeiing aan de straatkant van veel nut is voor de solliteire bijen en andere insecten. Te vaak zie je dat stukjes… Lees verder »

Nelson
vrijdag 22 mei 2020 20:25

Leerrijk. Zeer goed. Laten ze stoppen de natuur te vernietigen. Brazilië. Goud winnen .ze vernietigen het bos. Suriname heeft geen partij voor de natuur .tijd dat er 1 komtAdvertentie

Suriname

Vervolging tegen alle agenten betrokken bij dood George Floyd

Geplaatst

op

Anp 413151086

De openbaar aanklager zal alle agenten die betrokken zijn bij de dood van de 46-jarige George Floyd worden vervolgd. Ze worden vervolgd voor moord zonder enige voorbedachte rade. Het gaat in totaal om 4 agenten die aangeklaagd worden.

“Een belangrijke stap voor rechtvaardigheid is dit”, zegt de Amerikaanse Senator Amy Klobuchar. Het is eerder bekend gemaakt via Twitter.

Eerder heeft agent Chauvin bij de arrestaties met zijn knie de hals van Floyd gedrukt tegen de grond. Om de lang aanhoudende druk is Floyd om het leven gekomen. Op die bewuste dag heeft Floyd met vals geld bij een winkel betaald. De arrestaties is hierna gefilmd en verspreid over de hele wereld.- Culturu.com

Lees verder

Suriname

COVID-19 besmettingen in Suriname gestegen met 8

Geplaatst

op

1 Breaking News

De COVID-19 teller in Suriname is gestegen met 8 personen dit brengt het aantal besmettingen naar 82.

Op de website is duidelijk te zien dat de actieve cases nu gesteld zijn op 72. 82 personen zijn momenteel positief getest. Sinds gisteren zijn de COVID regels in Suriname verscherpt. De vicepresident van Suriname, Ashwin Adhin de nieuwe regels aangekondigd. Er geldt momenteel een Total- Lock down in het land. – Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen