donderdag 22 februari 2024
31.6 C
Paramaribo
12.4 C
Amsterdam
0
(0)

Weerstand in Suriname tegen slavernijexcuses Nederland

lees ook ...

Nieuwe secretaris van CHof neemt verzoekschrift waarborgsom ...

De nieuwe secretaris van het Constitutioneel Hof (CHof), Rakeshkoemar Kanhai, heeft zijn eerste taak op zich genomen door een verzoekschrift in ontvangst te nemen over de waarborgsom die politieke par...

Een  aantal Surinaamse organisaties protesteren tegen het besluit van Nederland om op maandag 19 december excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. Zij hebben een protest gepland dit weekend. Het verzet in Suriname is een signaal dat het besluit onacceptabel is. Ondertussen is minister Kaag volgens Nederlandse planning in Suriname.

Redmond Overman is secretaris van de Federaties van Grassroots Afro-Surinamers. Aan Suriname Herald zegt hij dat Nederland zonder enig overleg met de doelgroep in Suriname en Nederland tot de handeling wil overgaan. Dit ziet men als minachting van de nazaten van de mensen om wie het gaat. De organisaties zijn vastberaden om de excuses niet te accepteren, indien zij op de voorgenomen manier doorgaan.

Groepen in Suriname en Nederland willen gedaan krijgen dat de excuses van Nederland op 1 juli 2023 worden uitgesproken. Slavernij is dan 150 jaar afgeschaft. Die dag is voor nazaten die opkomen een goede keus.

Velen vinden dat er ook spirituele handelingen de excuses van Nederland voor moeten gaan. Daarna wil men bespreken hoe de twee naties met elkaar verder kunnen volgens Overman

Met herstelbetalingen en reparaties bedoeld men niet alleen financiën, maar ook afstemming om te komen tot begeleiding en ondersteuning naar de doelgroep toe.

Ook in Nederland hebben Afro-Surinamers geprobeerd het besluit van de Nederlandse regering om de slavernij-excuses op 19 december  te doen via een kortgeding tegen te houden. De rechter heeft niet in hun voordeel beslist. Dit maakt dat de Nederlandse regering door lijkt te gaan met het geplande. Minister Sigrid Kaag is nu in Suriname om zaken te bespreken met de regering. Ook minister Weerwind is aanwezig voor andere besprekingen. ‘Het is een betekenisvolle boodschap, ook voor mij. En ik zie het als een teken van respect,’ aldus minister Weerwind, die toch is afgereisd naar Suriname.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWeerstand in Suriname tegen slavernijexcuses Nederland