zondag 19 mei 2024
27.7 C
Paramaribo
21.9 C
Amsterdam
0
(0)

Week van de Medische Lab Professionals

lees ook ...

Stabiele stroomvoorziening voor Saramacca

Het einde van regelmatige stroomonderbrekingen in het district Saramacca is in zicht. Op 14 mei jongstleden werd het startsein gegeven door Marcel Eyndhoven, de technisch directeur van de N.V. Energie...

De Medisch Laboratorium Professionals Week (afgekort lab week) vindt elk jaar plaats in de laatste volle week van april. Lab week vond zijn oorsprong in 1975, biedt een kans om het begrip en de waardering voor laboratoriumprofessionals te vergroten. Dit jaar wordt de 47ste editie van deze week gevierd waar laboratorium professionals worden gewaardeerd voor hun waardevolle bijdrage welke rechtstreeks van invloed is op de volksgezondheid.

Het thema van Labweek 2022 is “Giving the Gift of Health” (het geschenk van gezondheid geven). Dit jaar wordt de diversiteit onder laboratoriumprofessionals gevierd die gezondheid als cadeau geven door de volksgezondheid en patiëntenzorg te verbeteren, innovatie te stimuleren en gezondheidsgelijkheid te bevorderen.

Medische laboratorium professionals voeren laboratoriumanalyses uit en verstrekken de resultaten aan artsen. Daarom zijn zij een essentiele schakel in de gezondheidszorg. De lab resultaten helpen bij de diagnose en behandeling van patiënten, evenals bij het bewaken of voorkomen van ziekten (handhaving van de gezondheid).

Er wordt gebruik gemaakt van geavanceerde biomedische instrumenten en technologie, computers, en handmatige methoden om bloed en andere lichaamsvloeistoffen te analyseren. Laboratoriumonderzoek omvat disciplines als onder andere klinische chemie, hematologie, immunologie, immunohematologie, microbiologie en moleculaire diagnostiek.

Laboratorium professionals genereren nauwkeurige resultaten die nodig zijn om onder andere kanker, hartaanvallen, diabetes, infectieuze mononucleosis, identificatie van bacteriën of virussen die infecties veroorzaken te identificeren. Ook alcohol en drugstesten worden door laboratorium professionals gedaan. Daarnaast bewaken zij de kwaliteit van de resultaten en plegen overleg met andere actoren binnen de zorg. Het laboratorium doet ook uit zichzelf additionele testen bij sterk afwijkende resultaten om tijd te winnen en om de aanvrager een beter beeld te geven van wat de patiënt scheelt.

In Suriname wordt deze week al enkele jaren gevierd. Dit jaar wordt het rustig gehouden, rekening houdende met covid. De verschillende laboratoria vieren binnenshuis op hun eigen manier deze week. Vanuit de Vereniging van Medisch Analisten in Suriname (VMAS) is er een TikTok Challenge aangekondigd waarbij de verschillende labs op een leuke manier hun  lab ten toon mogen stellen. Het lab met de meeste likes en shares wint een prijs.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWeek van de Medische Lab Professionals