maandag 30 januari 2023
28.7 C
Paramaribo
6.7 C
Amsterdam
0
(0)

Webinar discussie klimaatkansen

lees ook ...

Food for infants younger than a year old can still be purcha...

You can still register online to be eligible for baby food. According to the Ministry of Health, this is a benefit for parents of infants under a year old. It has been discovered that parents who regi...

Het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) heeft op donderdag 27 januari jongstleden in samenwerking met WWF-Guianas een webinar georganiseerd waarbij de klimaatkansen voor Suriname aan de orde kwamen.  Tijdens het online event gaven diverse prominente sprekers hun visie over de klimaatkansen voor Suriname. 

Het geheel werd geleid door Gina Griffith, legal advisor van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS). ROM-minister Silvano Tjong-Ahin trad op als keynote spreker. Andere prominente sprekers waren: David Singh, directeur WWF-Guianas, Bryan Renten voorzitter van Vereniging Bedrijfsleven Suriname (VSB), Joan van der Bosch, dorpshoofd van Pikin Poika tevens bestuurslid van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), Marie-Josee Artist, beleidsmedewerker VIDS, directeur van Staatsolie, Annand Jagesar en Matai Zamuel, een jonge pleitbezorger voor het klimaat.

Minister Tjong-Ahin ging in op de vraag hoe de 93% bos te behouden zoals beloofd tijdens de klimaattop in Glasgow. “Op de eerste plaats moet de mijnbouwsector worden geordend zodat er duurzaam gebruik wordt gemaakt van het bos met weinig milieuschade”, stelde de bewindsman. Hij benadrukt dat de raamovereenkomst met Total Energies tot doel had om het duurzaam en verantwoord gebruik van het bos tot stand te brengen. Er zullen projecten ontwikkeld worden die ervoor zorgen dat de ontbossing wordt afgeremd. Daarnaast zal bij de monitoring en bewaking van het bos samengewerkt worden met de inheemse en tribale volken.

De afspraken gemaakt in de Glasgow Climate Pact, hebben zowel kansen als dilemma’s. In de slottekst van COP26 is opgenomen dat er een eind gemaakt moet worden aan inefficiënte subsidies voor fossiele brandstoffen. Dit zal spoedig ook moeten gebeuren in Suriname. Ons land ontwikkelt zich tot een potentiële toonaangevende olie- en gasproducent.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWebinar discussie klimaatkansen