maandag 6 februari 2023
25.5 C
Paramaribo
3.3 C
Amsterdam
5
(1)

“We kunnen niet een nieuw gebouw hebben en oud onderwijs verzorgen.”

lees ook ...

Personeel RZW heeft nog geen salaris ontvangen

Het Regionaal Ziekenhuis Wanica (RZW) heeft over de maand januari 2023 nog geen salarissen uitbetaald, omdat het ziekenhuis nog onvoldoende middelen genereert om zelfstandig de lonen te kunnen uit te ...

 ‘Als onze kinderen naar school gaan, zijn wij ze kwijt’. Deze uitspraak van een dorpeling in de Verenigde Staten van Amerika heeft Helmut Gezius aan het denken gezet. Hij is deskundige op het gebied van gemeenschapsontwikkeling en ziet dit regelmatig gebeuren. Een voorbeeld is dat kinderen uit het binnenland, voor vervolgonderwijs naar Paramaribo moeten.

Paulo Freire, de schrijver van ‘Pedagogiek van de onderdrukten’ trok de aandacht van Gezius. Zijn theorie zegt dat onderwijs antwoord moet geven op de politieke en maatschappelijke uitdagingen waarmee men te kampen heeft. De Paraan ziet kansen om met het nieuw op te zetten campus in zijn district deze onderwijsvisie, aangepast aan de Surinaamse uitdagingen toe te passen.  “Van deze campus wordt gezegd dat ze de modernste in het Caribisch Gebied wordt. Laten we het niet alleen in de zin van een gebouw en faciliteiten modern maken, maar laten we zorgen dat het onderwijs dat er verzorgd zal worden antwoord geeft op de uitdagingen waarmee de districten Para, Brokopondo en Sipaliwini zitten. Dat zou pas innovatief zijn” legt hij uit.

Deze campus  zal secundair onderwijs aanbieden op voj en vos-niveau aan zo’n elfhonderd leerlingen uit Para, Sipaliwini en Brokopondo. Op 7 maart is men gestart met de bouw. Dit complex komt te staan aan de Desi Bouterse Highway. “Deze gebieden zijn rijk aan economische activiteiten zoals toerisme, mijnbouw en bosbouw. Ze hebben heel veel potentie. Het is van belang dat het onderwijs dat gegeven zal worden op deze school de jongeren van het gebied voorziet in de tools om het beste te halen uit deze potentie. Daarbij zou het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) nu al moeten partneren met bedrijven en sociaal-maatschappelijke organisaties om een modern curriculum samen te stellen dat antwoorden biedt op de uitdagingen in deze districten” is het advies de deskundige.

Volgens de agoog gaat ontwikkelingskwaliteit uit van een goede wisselwerking tussen omgeving en bewoner. Een individu moet  zich optimaal kunnen ontwikkelen in zijn omgeving.  “Daarbij is van belang dat de jongeren een zekere trots ontwikkelen voor het gebied waar ze vandaan komen. Dat kan wanneer ze de potentie zien van het gebied en mogelijkheden voor zichzelf zien om de eigen toekomst daarop af te stemmen.” Hierdoor zullen jongeren gemotiveerd worden om in het gebied te blijven. Zij zullen dan aan de slag gaan met de mogelijkheden in het gebied.

“Op deze manier trekt de school de ontwikkeling van het gebied omhoog. In een ander geval zal Para slechts dienen als een locatie voor een algemeen onderwijsconcept. En de visie dat mensen breed ontwikkeld moeten worden om antwoorden te geven op allerlei algemene vraagstukken geeft geen antwoord op de lokale vraagstukken”, volgens Gezius. Samen met de Federatie van Paraplantages wil hij dit onder de aandacht van minister Marie levens van Onderwijs Wetenschap en Cultuur brengen. “Het is een minister met een moderne visie op onderwijs, dus we hopen dat zij oor heeft voor dit concept “. Gezius is hoopvol gestemd.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname"We kunnen niet een nieuw gebouw hebben en oud onderwijs verzorgen."