zaterdag 24 februari 2024
25 C
Paramaribo
3.5 C
Amsterdam
5
(1)

Wayana’s in Suriname bouwen boten op zonne-energie

lees ook ...

Wayana’s in het verre zuiden van Suriname gaan geen uitdaging uit de weg. Met veel enthousiasme treffen ze voorbereidingen om boten, die varen op zonne-energie, te ontwikkelen. De vaartuigen zijn hierdoor milieuvriendelijk en kostenbesparend.

De initiatiefnemer in Suriname, Stichting Mulokot, een Inheemse organisatie die het traditioneel gezag van de Wayana bijstaat, voert dit project uit in samenwerking met de Achuar Inheemsen in Ecuador. Daar is de technologie reeds in werking met hulp van Kara Solar, een producent van de boten op zonne-energie.

Met deze partners en financiering van de non-profit organisatie Nia Tero, zal Suriname ook behoren tot één van de landen, waar vaartuigen op zonne-energie worden ontwikkeld. Behalve Ecuador en Suriname, zullen ook gemeenschappen in Brazilië en Solomonseilanden (Grote Oceaan) de techniek toepassen.

“Wij zijn in de onderzoeksfase om uiteindelijk een product op te leveren, dat aangepast is aan onze eigen Surinaamse omstandigheden en op stroomversnellingen in onze rivieren,” zegt de voorzitter van Mulokot, Jupta Itoewaki.

Hoeveel boten er vervaardigd zullen worden kan zij nog niet aangeven, maar verwacht dat er genoeg vaartuigen gebouwd zullen worden om de Wayana-stam goed van dienst te zijn. Deze kunnen ingezet worden voor onder andere het vervoer van scholieren en goederen.

De Wayana Inheemsen worden getraind in het bouwen, onderhouden en besturen van deze boten. Ook zullen ze kennis en vaardigheden aanleren om te werken bij de oplaadstations die op strategische plekken langs de rivieren opgezet zullen worden.

Itoewaki wijst erop dat het bij zonne-energie gaat om groene stroom die bovendien milieuvriendelijk is. Die heeft geen of veel minder schadelijke effecten op de natuur.

“Er is geen uitstoot van gassen en de energie zorgt ook voor minder lawaai,” zegt de voorzitter. Daarnaast is zonne-energie goedkoper en de Wayana’s kunnen het geld dat ze hiermee besparen aan andere doeleinden besteden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWayana’s in Suriname bouwen boten op zonne-energie