maandag 4 maart 2024
23 C
Paramaribo
6.8 C
Amsterdam
0
(0)

Wateroverlast binnenland wordt ter plaatse in kaart gebracht

lees ook ...

Brunswijk: “Suriname en Afrika onderhandelen over rech...

Er worden thans gesprekken gevoerd over een ambitieus plan om een rechtstreekse vliegverbinding tot stand te brengen tussen Suriname en het Afrikaanse continent, zegt waarnemend president Ronnie Bruns...

Er is op dit moment in opdracht van President Santokhi, een missie in de door water overlast getroffen gebieden in ons achterland. De missie moet een status rapport opmaken zodat het duidelijk wordt wat er moet gebeuren. De preciese gebieden waar het om gaat moeten worden aan gegeven, alsook de al getroffen maatregelen, zodat de hulp snel en efficiënt gebracht kan worden naar de getroffen gebieden.

De regering treft ook voorbereidingen voor eventuele repatriaties en op het vlak van de gezondheidszorg en de voedselvoorziening. De missie heeft intussen de zogeheten inschattingspatrouilles naar de getroffen gebieden ten noorden van de stuwdam uitgevoerd. Hierbij zijn gebieden zowel aan de linker- als de rechteroever van de Surinamerivier aangedaan. De situatie in onder andere Klaaskreek, Kapasikele, Muyekriki, Nieuw Lombé en andere nederzettingen zijn in kaart gebracht.

Voorts zijn er ook bezoeken gebracht aan de drinkwaterinstallaties die allemaal volledig onder water gelopen zijn. Deze faciliteiten moesten door de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) tijdelijk worden ontmanteld, waardoor er mensen zijn die momenteel geen toegang hebben tot schoon drinkwater. De SWM heeft twee watertrucks, ad 10.000 liter, ter beschikking gesteld. De gebieden die niet kunnen worden aangedaan met de truck worden vanuit het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) voorzien van drinkwater.

Terwijl het water op sommige plaatsen een hoogte van twee tot drie meters heeft bereikt, gaan de patrouilles door om de nodige noodhulp te bieden. Gesteld mag worden dat het grootste deel van de dorpen op hoger gelegen plaatsen gebouwd is. Hierdoor zijn tot nu toe alleen de gebieden in de directe nabijheid van de rivier getroffen. De aanhoudende regens vormen een grote uitdaging. Ook zal er met Staatsolie het openzetten van de spuisluizen bekeken worden.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWateroverlast binnenland wordt ter plaatse in kaart gebracht