dinsdag 28 mei 2024
25 C
Paramaribo
17 C
Amsterdam
3
(2)

Waterleiding: prijs 300% verhoogd, toevoer 50% gedaald?

lees ook ...

De comedyvoorstelling over de afschaffing van de slavernij. ...

Een cabaretvoorstelling over de afschaffing van de slavernij? Precies! Is dat niet veel te lang geleden? Zou kunnen! Daar heb ik toch niks mee te maken? Toch wel! Wij allemaal. Omdat wij nu eenmaal in...


Regeren is vooruitzien is een gezegde dat onze (mis) leiders niet begrijpen. Vol onbgrip en onbenul zijn zij omdat ze voor eigen voordeel regeermacht hebben verworven en niet voor ons, het kiezersvolk. Dit is erg voelbaar nu zij de watertoevoer in bepaalde straten met 50% hebben laten dalen, terwijl iedereen 300% meer betaald wegens afschaffing subsiie.
Ik hoor verklaringen als drooggepompte bronnen en defecte pompen over de Surinaamse Waterleiding Maatschappij ,maar daar kan ik geen drupje begrip voor opbrengen! Je freaking taak als SWM is voor de allereerste levensbehoefte: water zorgen. De mens bestaat voor 80% uit water,vooral babies,zieken en oudjes hebben volop water nodig om gehydrateerd en schoon te blijven.

Intense droogte
Nauwelijks waterdruk en toevoer brengen ons in nood in deze intense droge tijd, met een verzengende zon en komende weken geen drupje regen, wat door de metereologische dienst reeds maanden voorspeld was. Mensen, dieren en planten hebben extra water nodig om te drinken, zich te reinigen en af te koelen.
En juist nu hebben bepaalde buurten maar 20% van de tijd water die onder extreem lage druk uit de leiding komt ,uitsluitendin de nachtelijke uren. Vele districten kunnen decennia van deze toestanden meepraten. Veelvuldig bellen naar de SWM mocht niet baten,ze namen de telefoon niet op en wij moeten ernaar toe gaan om uit te vinden wat een hele SWM truck water kost om onze watertanks te vullen.

Watergebrek

De 100 tot 300 liter Duro tanks van mij en mijn buren zijn leeggebruikt, de hydrofoors zijn fluks uitgemaakt omdat ze gierende geluiden maakten vanwege het voortdurende aanzuigen van water dat niet kwam. Er kwam wel veel vuil water te voorschijn, bruin als cola. om geen zanderige badkamer te krijgen is dat voor de tuin gebruikt, zuinig,zuinig hoor. De tuinslang is nu nutteloos. Hoewel we water in de keuken hebben gefilterd vertrouwden we het nog net om af te wassen. Om te drinken hielp koken van het water zelfs niet.
Moest er water gekocht worden dat 25 srd kost per anderhalf liter. Om geen gebrek aan schoon water te hebben gingen we op de 20 liter flessen af in een verre winkel. Blijkt dat je die pas kan kopen, als je een instalatie hebt met zo’n kraantje waabij de fles ondersteboven hangt. Wat financieel buiten het bereik is van de meeste mensen.Bij weinig of verontreinigd water liggen diaree ziekten op de loer, het ergste of dodelijk voor de zwakkeren…

Symptomatisch
Een symptoom is een ziekte verschijnsel. Elke keer als we een probleem hebben dat ligt aan de leiding van het land, of bij de nutsbedrijven is dat een verschijnsel van de ziekte van ondeskundigheid, gebrek aan vooruitzien en vaker ook corruptie en regelarij (nepotisme) van de Surinaamse (bananenrepubliek) politiek.
Het verhaal doet nu al de ronde dat als het water in het stuwmeer door gebrek aan regen zakt, stroomvoorziening een probleem wordt. Maar EBS en de stuwdambeheerders lijden ook aan de ziekte van ondeskundigheid, gebrek aan visie en corruptie.Daarover kennen we zoveel feiten, dat zeker een ander artikel vergt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

11 REACTIES

11 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWaterleiding: prijs 300% verhoogd, toevoer 50% gedaald?