dinsdag 21 januari 2025
31 C
Paramaribo
0.8 C
Amsterdam
4.5
(2)

Waterbergingen, de oplossing voor wateroverlast (2)

lees ook ...

Diplomaten geïnformeerd over voorbereidingen verkiezingen in...

Het Corps Diplomatique, bestaande uit ambassadeurs, diplomatieke missies en internationale organisaties, werd tijdens een speciale bijeenkomst op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International B...

Gelukkig is water en landmanager ingenieur Roland King nu tenminste ingezet om zijn kennis over te dragen, want kennis kun je na je pensionering nog steeds overdragen verteld hij. “De studenten op het NATIN konden de duikers berekenen en ook de sluizen. Als ingenieur zet ik het ontwateringsplan uit met waterberging en al, maar duikers en sluizen  verder berekenen en plaatsen kan je aan de Natinners overlaten. Maar jij als ingenieur moet wel het overzicht houden en ligging en grootte van de berging berekenen.

Waterberging

Paramaribo en omstreken hebben een waterberging nodig. Een berging is in deze een groot meer van minimaal 1 kilometer breed, 6 kilometer lang en twee tot drie meter diep. Een waterberging moet men berekenen, op basis van getijden analysen van de zee(in dit geval Atlantische Oceaan) en de rivier. Op basis van de neerslag en de bodemkundige toestanden van getijden en frequenties. Die berging is dringend nodig om het overtollige water dat niet gelijk weg kan stromen (met name bij vloed en zware regenval) te kunnen opvangen”.

Waarom pompgemalen kapot gaan

De bestaande kreken en kanalen kunnen die niet aan en de sluizen ook niet. In het simulatiemodel dat ik ontwikkeld heb zie je dat zonder de berging de capaciteit van de sluis gereduceerd wordt tot nul. Want hoe groter die berging, hoe meer water er door de sluis gaat. Dat was de denkfout van de ingenieursbureaus tot nu toe. Grote pompen die geplaatst zijn branden door omdat er geen berging is. Als de pompen bij de sluis geen berging hebben, moet de pomp het water vanuit de straat, je erf of soms zelfs uit je huis halen.

Voordat het water bij de sluis aankomt is de pomp al doorgebrand wegens gebrek aan berging.  Waardoor de de grote watermassa niet, zoals de bedoeling is, in voldoende mate naar de pomp stroomt Ook de sluis moet genoeg water te verwerken krijgen om in 4 tot 6 uur al het water weg te laten stromen wanneer het eb in de rivier is.

Oplossing Paramaribo Noord en centrum

Bij vloed kan je niet afvoeren. Het water dat je niet kan afvoeren moet men opslaan in een berging en uiteraard niet in de woonhuizen. Het hemelwater moet goed afgevoerd worden en doorstromen. De berging en sluizen van Paramaribo Noord zou men aan de rivierkant achter Leonsberg moeten plaatsen en door middel van flink grote kanalen het water omleiden naar de berging en de sluizen.

Daar is het zwampgebied dus niemand kan daar last van hebben. Men heeft tegenwoordig daar zogenaamd verkavelingsprojecten gebouwd die allemaal onder water lopen. Terwijl met de berging heel Paramaribo Noord tot het Centrum ontwaterd kan worden.

Paramaribo Zuid

In Paramaribo Zuid zou door men middel van kanalen vanuit de derde/vierde rijweg via het Saramaccakanaal kunnen ontwateren, maar dan zorg je ervoor dat het water daar naartoe geleid wordt, daar komt dan die berging. Dus Paramaribo hoeft geen problemen te hebben bij de afwatering. Met het enthousiasme van een door zijn vak bevlogen docent vertelt land & watermanager Ingenieur Roland King:

“Ik heb de Natin studenten onlangs de waterafvoer van Weg naar Zee laten uitrekenen en ook het Saramacca kanaal. Heel interessant, Sranan Peyri. Het gaat om het beheersen van het waterpeil van je ingepolderd gebied, je polderpeilbeheersing. Alle infrastructurele werken zoals je waterpompen, kanalen en sluizen moeten synchroon en tezamen  het polderpeil van je stedelijke of landelijke kunnen beheersen. Dus als je het goed berekent en uitvoert mag niets meer onder water lopen!”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 COMMENTS

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnWaterbergingen, de oplossing voor wateroverlast (2)