dinsdag 27 februari 2024
31 C
Paramaribo
4 C
Amsterdam
0
(0)

Waterbehoefte Suriname stijgt, maar investeringen blijven achter

lees ook ...

De waterbehoefte in Suriname is in het afgelopen decennium aanzienlijk toegenomen. In 2024 is er behoefte aan ruim 11.000 kubieke meter water per uur, maar de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) produceert slechts 5000 kubieke meter per uur. Dit komt doordat er onvoldoende is geïnvesteerd in de watervoorziening, zegt directeur Clifton Lienga.

In 2011 waren er in Suriname ongeveer 53.000 huishoudens aangesloten op het waternet. In 2024 is dat aantal gestegen tot 144.000. De SWM heeft de productiecapaciteit niet mee kunnen laten groeien, waardoor de waterdruk in verschillende gebieden is afgenomen.

Daarnaast kampt de SWM met achterstallig onderhoud en een gebrek aan pompen. Sommige pompen zijn al meer dan 30 jaar oud en aan vervanging toe. Dit heeft gevolgen voor de watervoorziening in gebieden als Blauwgrond, Tourtonne en Van Hattemweg.

Om de watervoorziening te verbeteren, heeft de SWM een lening van US$ 25 miljoen aangevraagd bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). Met deze lening wil de SWM de productiecapaciteit vergroten voor de drie bovengenoemde gebieden.

De SWM is ook in gesprek met het Franse Ontwikkelingsagentschap (AFD) over een project om de productiecapaciteit van de Van Hattemweg te verdubbelen. Dit project moet ervoor zorgen dat ook Paramaribo van voldoende drinkwater wordt voorzien.

De SWM-directeur blijft zich inzetten om de watervoorziening in Suriname te verbeteren. Hij heeft recentelijk in Nederland en België gesprekken gevoerd met partners van de SWM. Er wordt onderzocht of het station Commewijne uitgebreid moet worden, zodat er meer water naar Paramaribo kan worden gedistribueerd. Daarnaast zijn er plannen voor de bouw van de stations Houttuin, Welgedacht en Bropondo, zegt de SWM-directeur.

Het station Brokopondo moet Afobaka tot Paranam en Kraka tot Zanderij van drinkwater voorzien. Het zal ook een positieve invloed hebben op de verzorgingsgebieden Para, Wanica en Paramaribo.

De SWM hoopt dat deze projecten ervoor zorgen dat Suriname in 2030 het duurzame ontwikkelingsdoel 6 kan bereiken, dat streeft naar toegang tot schoon water en sanitair voor iedereen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWaterbehoefte Suriname stijgt, maar investeringen blijven achter