dinsdag 21 mei 2024
29 C
Paramaribo
16 C
Amsterdam
5
(1)

‘Wan Pipel’ vertoond in Havana ter gelegenheid van 45 jaar Suriname-Cuba relatie

lees ook ...

Flora Edutainment Festival van stichting Pro-Humaniteit

Het Flora Edutainment Festival georganiseerd door de Stichting Pro-Humaniteit begint vandaag en gaat door tot en met december 2024. De stichting wil hiermee jongeren buiten de schoolbanken tools aanre...

De ambassade van Suriname in Cuba gaf op dinsdag 9 april 2024 het startschot voor diverse activiteiten ter herdenking van de 45-jarige bilaterale relatie tussen Suriname en Cuba. Dit begon met een speciale vertoning van de film ‘Wan Pipel’ in theater ’23 Y 12′ in Havana, de hoofdstad van Cuba. De viceminister van het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Josefina Vidal Ferreiro, benadrukte in haar toespraak het belang voor beide regeringen om de culturele en broederschapsbanden te versterken, evenals de economische betrekkingen met wederzijdse voordelen.

Ze wees op de toegenomen bilaterale uitwisseling sinds 2006, vooral op het gebied van gezondheidszorg, met medische brigades in Suriname en de oprichting van Operatie Millagros om de COVID-19-crisis aan te pakken. Ambassadeur Wendy Paulus-Aminta bedankte het Eye Filmmuseum in Amsterdam, Nederland, en regisseur Pim de La Parra voor hun steun aan het evenement. Ze benadrukte het belang van de film ‘Wan Pipel’ als een project dat de kloof tussen etnische groepen wilde overbruggen en eenheid wilde bevorderen.

De ambassadeur gelooft dat de inspanningen van de regisseur succesvol waren, aangezien de film herinnert aan het belang van eenheid voor de toekomst van Suriname, ongeacht etnische of sociale achtergrond. Het publiek bestond uit ambassadeurs van Caricom, Indonesië, Nederland, Zimbabwe en Uruguay, evenals vertegenwoordigers van het Cubaanse Instituut voor Cinematografische Kunst en Industrie (ICAIC) en de Communistische Partij van Cuba (PCC).

Surinaamse studenten in Cuba en een groep studenten uit Saint Lucia die voor een uitwisselingsproject in Cuba waren, waren ook aanwezig. De film werd goed ontvangen en zal later dit jaar ook worden vertoond in de provincie Santiago de Cuba, de geboorteplaats van Fidel Castro, ongeveer 13 uur verwijderd van Havana. De ambassade zal tot december 2024 verschillende activiteiten organiseren ter herdenking van de 45-jarige bilaterale relatie tussen Suriname en Cuba.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname'Wan Pipel' vertoond in Havana ter gelegenheid van 45 jaar Suriname-Cuba relatie