Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Wan Okasi: “Verhoging bijstand stelt niets voor”

Geplaatst

op

Aniel Koendjbiharie

De verhoging van de bijstand voor personen met een beperking stelt niets voor, als wordt gekeken naar de uitgaven van deze groep, zegt Aniel Koendjbiharie, voorzitter van stichting Wan Okasi. Hij wil hierover met president Chan Santokhi praten. De maandelijkse bijstand is verhoogd van SRD 375 naar SRD 500 en gaat 1 november in.

“Dit bedrag is helemaal niet voldoende. We hebben vaak gezegd dat de onkosten van deze groep veel hoger liggen dan personen zonder een beperking,” zegt Koendjbiharie.

In een brief heeft de stichting aan de president om een onderhoud gevraagd. Er is ook een brief gestuurd naar de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting en de parlementaire commissie van dit departement. Door de stijging van de brandstofkosten moeten ook de transportkosten voor zorgvervoer worden aangepast. Hij noemt ook de tariefaanpassing voor telecommunicatie.

“De mensen zijn al geïsoleerd, dus als de transportkosten omhoog gaan, kunnen ze moeilijk eruit en de andere mogelijkheid om nog contact te kunnen onderhouden met de buitenwereld wordt door de verhoging beperkt.” En als je naar de winkel stapt krijg je als persoon met een beperking ook geen speciale prijs.

Tijdens de gesprekken van de regering kort na haar aantreden met maatschappelijke groepen, heeft Wan Okasi voorgesteld om de COVID-19-steun van SRD 1.000 na afloop van de zes maanden uitkering permanent te maken. Echter heeft de regering hier niet voor gekozen, zoals was beloofd. Hij merkt op dat de COVID-19-steun ook slechts één keer is uitgekeerd.

Hij vraagt zich af op basis waarvan de financiële bijstand naar SRD 500 is opgetrokken en waarom bijvoorbeeld niet naar SRD 750 zoals bij de AOV-uitkering. Koendjbiharie zegt dat de groep ontevreden is over de beslissing van de regering, want de uitkering is ver van toereikend. “Hoe wil men dat wij gezond eten met SRD 500?”

Culturu.com

1 Reactie
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bryan
zondag 27 september 2020 16:44

Beste Koendjbiharie,
Waarom zou jij nu om meer geld vragen en heb jij dat niet gedaan toen ndp aan het bewind was?
Of probeer jij nu over de rug van hulpbehoevenden een nog groter huis en grotere en duurdere auto te kopen?
Het valt op dat een ieder nu afgeeft oo deze regering maar tijdens 10 rampjaren van ndp niemand zijn waffel durfde open te trekken.
Mijn advies: mond houden en wees blij met wat deze regering doet nl het volk proberen te helpen en niet uit te kleden.Advertentie

Suriname

Archieven professor Ooft nu bij Nationaal Archief Suriname

Geplaatst

op

Nas Directeur Rita Tjien Fooh Bekijkt De Docmenten Van Professor Coen Ooft.

Op de 100ste geboorte dag van prof. mr. Coen Ooft, werd aan het Nationaal Archief Suriname (NAS) enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd. Deze overhandiging vond op 21 oktober  plaats, door een van zijn 8 kinderen, Frank Ooft. De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan. Professor Ooft is ook voorzitter en lid van de Staten van Suriname, thans De Nationale Assemblee, geweest.

Hij heeft volgens directeur NAS, Rita Tjien Fooh, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie. Daarom wordt het gebaar van zoon Frank bijzonder op prijs gesteld. Verder gaf zij aan dat het een belangrijke nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. Zij roept hierbij het publiek, in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid, op om onderzoek te doen naar wat onze verworvenheden zijn vanaf de onafhankelijkheid. Het overdrachtsdocument wordt op een ander moment getekend.

In 1963 werd Ooft minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Johan Pengel. Tijdens het eerste kabinet- Arron, 1973-1977, werd hij wederom minister, maar toen van Binnenlandse Zaken. Hij heeft boekwerken geschreven, waaronder constitutioneel recht van Suriname en kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname. Zijn afstudeerscriptie als drs. was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.

Ooft heeft gewerkt als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was medeopsteller van de Surinaamse grondwet van 1987, welke bij referendum werd aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’, beschouwingen geschreven. Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV).

Merkwaardig is dat Ooft zich ook bezighield met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat ook over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij het bouwen van de bruggen over de Corantijn- en Marowijne rivier. Er zijn ongeveer 15 boeken geschreven over Staatsinrichting door Professor Ooft. Ooft stierf op 85-jarige leeftijd.

Culturu.com

Lees verder

Misdaad

Verdachte van moord aangehouden

Geplaatst

op

20201023 182424

De Recherche van Regio Midden, het Regio Bijstand Team Midden(RBTM) en de Criminelen Inlichtingen Unit (CIU) van de politie hebben de handen in elkaar geslaagden en hebben op vrijdag 23 oktober de 58-jarige van moord verdachte Marius H. opgespoord en aangehouden.

Marius H. wordt ervan verdachte zijn 31-jarige levenspartner Sarina Uhlenbeek van het leven te hebben beroofd op vrijdag 14 augustus van dit jaar. Deze voortvluchtige verdachte is aangehouden in een bosschage achter zijn woonadres in de Santopolderweg . Marius H. heeft toegegeven dat hij Sarina Uhlenbeek om het leven heeft gebracht. Hij zal waarschijnlijk door de politie in verzekering worden gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen