De regering staat voor de fundamentele rechten van de mens en zegt daarom ook voorstander te zijn van het waarborgen van de rechten van migranten. Volgens minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken is het van belang dat Suriname migranten goed behandelt worden, omdat dat dit ons land een beter gezicht geeft. Velen van ons zijn ook als immigrant naar Suriname gekomen.
Minister Ramdin sprak op vrijdag 04 februari februari tijdens een bijeenkomst van een missie van de International Organization for Migration (IOM), met Robert Natiello als IOM-functionaris voor de Amerika’s en het Caribisch gebied. De minister legde hierbij de nadruk op het migratiebeleid dat ontwikkeld moet worden. Hiervoor heeft Suriname de hulp van de IOM aanvaard bij de implementatie van de Migration Governance Indicators Assessment als voorloper op de ontwikkeling van het Migratiebeleidsplan.
Minister Ramdin zegt dat migratie een heel oud fenomeen van de mensheid is en haar uitdagingen kent. Ook Suriname moet accepteren dat mensen om tal van redenen hun land verlaten voor een andere woonplaats, hetzij vanwege politieke of economische instabiliteit of natuurrampen. Deze mensen dienen in hun streven naar een andere woonplek, ondersteund te worden.
Migratie is, aldus de bewindsman, een globaal verschijnsel dat zich ook in de Amerika’s voordoet. Het is belangrijk dat Suriname migranten goed behandelt. Daarom zal het land ook moeten nagaan welke wetgeving op dit stuk in de wereld geregeld is. Het IOM vertoeft reeds enkele dagen in Suriname en heeft ontmoetingen met verschillende overheidsinstanties achter de rug.
De bewindsman sprak de hoop uit dat uit deze gesprekken inzichten en aanbevelingen voortvloeien die nodig zijn om wetgeving te implementeren. Verder zal ook moeten worden gekeken naar zowel de materiële als immateriële investeringen die gepleegd moeten worden om migratie te vergemakkelijken.
Immigranten moeten goed behandeld worden, maar investeringen plegen om migratie te vergemakkelijken is een stap te ver. Migranten goed behandelen, migranten laten halen(de case van de Haitianen) en investeringen plegen om migratie te vergemakkelijken zijn drie zaken waarvan Suriname zich de twee laatste echt niet kan permiteren. En het gemak waarmee het geuit wordt!
Het gemiddelde Surinaams gezin kan niet eens in de eerste levensbehoeften voorzien en de overheid doet niets; geen voedselbanken, nee niets. De verhoging van de aov, kinderbijslag en verhoging van de financiele voorziening voor zwakke gezinnen kan niet aangemerkt worden als een daad om de minder bedeelde gezinnen tegemoet te komen, want tegen de tijd dat het er is, is het geld ook al veel in waarde gedaald want er is naar alle waarschijnlijkheid(99.9%) geld bijgedrukt (zie artikel: De Surinaamse regering wil Suriname in prive bezit hebben) en de prijzen voor zeecontainers zijn vele malen verhoogd, vandaar dat een pakje blom nu SRD 22 kost en een maand geleden SRD 11. En het was toen al duur.
De minister wil ook weten welke wetgeving er op dit stuk in de wereld geregeld is. De regering hoeft zich daarover niet druk te maken, daar zij zich niet eens aan de Surinaamse wet houdt. Constant gebeuren er zaken die schandalig zijn of waarvoor gewaarschuwd wordt en het toch gedaan wordt zoals het HPSG schandaal en het feest van president Santokhi ondanks de covidmaatregelen. De vraag is of onze overheid, gezien hun reeks schandalen of schanddaden, misschien een minder sociale reden heeft om investeringen te willen plegen om de immigratie te vergemakkelijken.