zaterdag 25 mei 2024
30 C
Paramaribo
14.9 C
Amsterdam
3.7
(3)

Waarom vallen mensen dood neer op straat in Suriname?

lees ook ...

Ministerie van EZ biedt personeel training in basisvaardighe...

Het Directoraat Ondernemerschap (DO) van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) heeft het personeel van het ministerie voorzien van een training genaamd...

Een verschijnsel wat de laatste twee jaar maandelijks, soms zelfs wekelijks voorkomt, is dat een persoon in Paramaribo dood  neervalt op straat. Ondanks dat er vorige maand nog een vraag over werd gesteld in het parlement wordt er van het Ministerie van Volksgezondheid niet op gereageerd met een onderzoek.

Kwam het een paar jaar geleden misschien 4x per jaar voor dat iemand dood viel, of plotseling dood gevonden werd, dan ging het om een oudje met een hartkwaal of een hard drugs verslaafde zwerver die aan een overdosis drugs stierf. Wat de laatste twee jaar opvalt is dat het om mensen gaat tussen 30 en 55 jaar die er zo op het eerste gezicht heel normaal uitzien. Omdat dit verschijnsel vooral de kop opstak na de Covidperiode, spraken velen het vermoeden uit dat het aan het covid vaccin zou kunnen liggen. 

Proefkonijnen vaccin

Sranan Peyri heeft het altijd openlijk vermeld, de vaccins waren vanwege de noodtoestand, de Covid pandemie, met haast gemaakt en niet uitgebreid getest. Iedereen die zich tegen covid liet vaccineren was feitelijk een proefkonijn.

Bij bepaalde werkplaatsen en instellingen waren mensen verplicht zich te laten vaccineren, maar vaak is het vaccineren een vrije keus geweest. In geval iemand tot een risico groep behoorde zoals 60 plussers, mensen die overgewicht hebben, die roken, of asthma hebben, heeft men zelf gekozen om zich te laten vaccineren.  Tenslotte was ongeveer 40% van de Surinamers tegen Covid gevaccineerd, mede dankzij grote inspanningen van het ministerie van Volksgezondheid.

Wat wel heel bekrompen was van de minister van Volksgezondheid, was dat hij de locale kruidenmedicijnen bij voorbaat scherp en beledigend afkeurde en de makers met gevangenisstraf bedreigde, in plaats dat hij de dresi liet onderzoeken. En Amar Ramadhin discrimineert want bij de dag die de (kruiden) geneeskunst viert van India, de Ayur Veda, komt meneertje wel opdraven.

Het lastige was dat zich tegen eind 2022 een nieuwe Covidsoort ontwikkelde, de Omicron. Die was niet zo ernstig en niet eventueel dodelijk zoals de oorspronkelijke Covid 19 (voluit: Corona Virus disease 2019) maar ik ken een aantal volledig gevaccineerde mensen die toch gewoon de Omicron variant hebben opgelopen.

Dood neervallen

Het dood neervallen van mensen op straat kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben. De armoede is onder deze regering verschrikkelijk toegenomen. Groente en fruit, alsmede vlees en vis zijn schrikbarend duur geworden. Onbetaalbaar eigenlijk voor degenen met een gezin, die nauwelijks het minimumloon verdienen. Als men geen mogelijkheid heeft zelf wat groente en fruit te planten, komen vitamine en mineralen gebrek en ondervoeding al snel om de hoek kijken.

In Suriname zijn we wel gewend aan de warmte, maar zowel vorig jaar als het eerste kwartaal van dit jaar was het verschrikkelijk warm, waarbij temperaturen van tussen 34 en 37 graden Celcius geen uitzondering waren. Dus hitte en uitdroging kunnen ook een factor erbij zijn, waardoor mensen dood neervallen

Hoge bloed/ suiker

Vele volwassenen en iets ouderen hebben in Suriname hoge bloeddruk (hypertensie) en of suiker (diabetes) Samen is dit een combinatie die dodelijk kan zijn. Deze ziekten worden veroorzaakt door levensstijl, te weinig bewegen, teveel eten, te zout en te zoet eten terwijl aanleg ook een grote rol speelt.

Wat er nog bij komt kijken is dat er regelmatig schaarste is aan medicijnen tegen hoge bloeddruk en suikerziekte.  Wie een beetje financiële speling heeft zorgt voor een voorraadje medicijnen, of kan een paar apotheken afrijden en al heb je een ziektekostenverzekering, toch voor de medicijnen betalen, maar de armere Surinamers kunnen dat niet en zijn dan ten dode opgeschreven.

Dood door covid vaccin

Het meest gebruikte Covid 19 vaccin in Suriname was het in Engeland ontwikkelde en ook in India geproduceerde Astra Zeneca. De Britse fabrikant heeft zijn vaccins inmiddels teruggetrokken uit de Europese Unie omdat het medicijn daar thans verboden is. In Engeland is er een grote gezamenlijke rechtszaak aangespannen tegen Astra Zeneca omdat het vaccin toch onveilig blijkt in bepaalde gevallen.

De Engelse krant the Telegraph meldde eind april dat de farmaceut (=fabrikant van medicijnen) bekende dat hun Astra Zeneca vaccin in zeer zeldzame gevallen TTS kan veroorzaken TTS betekent trombose met trombogetopie syndroom en dat zijn bloedstolsels en een te laag aantal bloedplaatjes wat de dood kan veroorzaken.

 

 

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWaarom vallen mensen dood neer op straat in Suriname?