donderdag 25 juli 2024
32 C
Paramaribo
20.2 C
Amsterdam
3.7
(3)

Waarom kreeg Kwakoe geen schouderdoek dit jaar?

lees ook ...

Tata Colin Plein wordt Tourist Information Center

Het Tata Colinplein in Coronie wordt veranderd in een Tourist Information & Visitor Center naar het model van Wakapasi naast de Palmentuin in Paramaribo. Dit is een initiatief van het directoraat ...

Het standbeeld van Kwakoe op het pleintje te Ondro Bon staat er op 1 juli ,Keti koti 2024 zo kaal bij zonder schouderdoek om. De Federasi Fu Afrikansranansma onder leiding van Iwan Wijngaarde hield de plechtigheid kort en er werden bloemstukken geplaatst aan de voeten vvaan Kwakoe. Er was een plengoffer en een gebed en lied en daarna was de Federasi weg, vanwege een onaangenaam gebeuren.

28 jaar traditie
Het is traditie om Kwakoe als teken van respect ,net zoals het traditie is bij elke plechtige gebeurtenis bij de Afro Surinamer, een schouderdoek om te doen. Is die traditie stopgezet? Of dacht die ene organisatie dat die andere organisaties dat wel zouden doen?

Helaas ook tijdens Keti koti viering 2024 waren drie Afro organisaties nog steeds niet op 1 lijn om broederlijk en gezamenlijk de dag der afschaffing van de slavernij te gedenken. Zie daar het bewijs dat de voorbeeldfiguren van de Afro Surinamer niet als broeders met elkaar kunnen samenwerken. Wij hopen dat de jongere Afro Surinamers niet het voorbeeld nemen en zich bewust zijn dat zij hun ego’s aan de kant zetten en moeten samenwerken om grotere hoogten te bereiken.

Niet op de hoogte
De Afro organisatie van Iwan Wijngaarde was niet op de hoogte dat de Afro organisaties Comité herdenking Slavernij en onderzoek doorwerking en van de Nationale Reparatie Commissie onder leiding van Armand Zunder ook daar een activiteit had en een kransleggings ceremonie had een uur later notabene bij hetzelfde standbeeld van Kwakoe. Met name Johan Roozer, die allang beleidsadviseur is -of was- bij het directoraat Cultuur en deze Federasi activiteit kent, had de samenwerking moeten initiëren. Sranan Peyri roept de Afro Surinaamse organisaties op zich niet meer te laten verdelen om overheerst te worden, want dit lijkt op het verschijnsel verdeel en heers.

Elkaar tegenwerken heeft ons in die 161 jaar na de afschaffing van de slavernij niet vooruit gebracht, integendeel! De autoriteiten die vergunningen verlenen zijn toch op de hoogte dat de organisatie van Iwan Wijngaarde al 28 jaar op 1 juli een plechtigheid bij Kwakoe heeft op en daarbij een schouderdoek voor  Kwakoe aantrok? Waarom zijn de organisaties niet aangespoord om samen te werken?

Beide organisaties hebben vergunning gehad om een plechtigheid te houden en geconcludeerd kan worden dat de president wel met de organisatie van Roozer en Zunder gecommuniceerd heeft en daar uitgebreid speechte, maar niet met de andere . Met het resultaat dat Kwakoe er verlegen en kaal bij staat!

Erfenis slavernij
Alle verdere goede bedoelingen van de Nationale Reparatie Commissie ten spijt, maar
terecht zegt de heer Wijngaarde in een interview aan Starnieuws dat a katibo
koti skin fasi ma Jeye fasi a katibo no man kot’ ete .(De fysieke slavernij is voorbij, maar de mentale niet). Hij hoopt dat het volgend jaar wel beter zal verlopen tijdens de Keti Koti- herdenking.

Het is een erfenis van de slavernij om onszelf te laten verdelen en elkaar tegen te werken in plaats van dat wij één vuist maken. Een toepasselijk gezegde is: een volk gaat ten onder door gebrek aan kennis, kennis van zaken om tot grotere hoogte te komen door samen-spraak en samenwerking.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

17 REACTIES

17 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnWaarom kreeg Kwakoe geen schouderdoek dit jaar?