woensdag 17 juli 2024
32 C
Paramaribo
18.3 C
Amsterdam
4
(9)

Waarom is de VHP elite zo blij met IMF?

lees ook ...

Chinese ambassadeur en vp Brunswijk blikken terug op vruchtb...

Ambassadeur Han Jing van de Volksrepubliek China verlaat Suriname na drie dienstjaren. Tijdens een afscheidsbezoek op woensdag 10 juli 2024 aan Vice-President (vp) Ronnie Brunswijk, spraken beide func...

“Suriname is economisch, politiek en wat media betreft in crisissfeer. Deels heerst daarom ook een broeierige atmosfeer die doet denken aan 1980- 1982. Anderzijds zijn er mensen die in hoerastemming verkeren. A moni doro, juicht men triomfantelijk vanuit de VHP, alsof er straks trucks gevuld met U$ komen binnenrijden, terwijl het ergste nog komen moet. De voruitzichten zijn somber wat er gaat gebeuren op sociaal gebied, economisch en wat betreft onze grondstoffen” (goud, hout, aardolie en gas) dit zei columnist drs. Ludwich van Mulier in zijn nieuwjaar column 2022 op Radio Tamara.

IMF

“Het volk smacht naar een daadkrachtige en doortastende leider, die de moed en eerlijkheid opbrengt en werkelijk vertelt wat we kunnen verwachten. We hebben niets aan een Santokhi die ons mooie vergezichten belooft, terwijl het volk pinaart. De president zou een ronde tafelconferentie bijeen moeten roepen met de vakbeweging, de Vereniging van Economen in Su (VES), en andere functionele maatschappelijke groepen” aldus van Mulier over de oplossing van de economische, politieke en mediacrisis in Suriname.
Maar wat zien we, Santokhi liegt gewoon, dat heeft bijna iedereen al door. Suriname zit in een schulden crisis en leent bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om de leningen terug te betalen. En we moeten de IMF ook terugbetalen. Santokhi beloofde koersverlaging gelijk na zijn aantreden, maar we zagen een steile stijging zowel van de koers als de prijzen van gasoline, eerste levensbehoeften en nutsbedrijven. In de twee jaar met Santokhi aan het bewind zijn de prijzen 125 % gestegen.(Bron percentage: ABS, Algemeen Bureau voor de Statistiek van Su) En dit is alleen maar de trailer, enkele korte scenes uit de IMF film, die we nu meemaken. IMF stelt hoge eisen (voorwaarden,conditions) die de situatie waarschijnlijk alleen maar veel en veel erger maken voor 90% van de mensen die geen valuta hebben.

Voordeel voor wie?

Volgens Ludwich van Mulier is het handelskapitaal van Suriname in handen van een paar schurken, een hindostaanse elite die het hele geldwezen lijken te bepalen. De cambio’s bestaan uit een kleine groep elite hindostanen die de koers bepalen en de ontwaarding van de Surinaamse munt stimuleren, door buitenlandse valuta: Euro’s en Amerikaanse dollars steeds duurder te verkopen”, vindt van Mulier.

Blijheid VHP elite

De handelaren willen af van belastingen, ze willen zelfs Covid steun om hun personeel te betalen. Lanti en IMF moni moet de ambtenaren betalen, omscholen, het ambtenaren apparaat door massa ontslag efficient maken. Staats- oftewel parasatale bedrijven moeten verkocht worden aan particulieren die deze bedrijven zeker winstgevend zullen maken, vooral als ze via de staat wat van de IMF lening kunnen krijgen, die maar 1% rente vraagt. IMF moni zal voorkomen dat schuldeisers beslag komen leggen op bezittingen van Suriname omdat Su de leningen niet kan terugbetalen. De mannen die met valuta sjacheren kijken met vreugde uit naar het IMF geld die financieele gaten komt dicht maken, zodat voor hun en andere handelaren de weg geplaveid is naar grotere rijkdom en macht, die denken ze, hun een hemel op aarde zullen geven. Of 90% van de Su bevolking ten koste van hun een hel op aarde zal beleven, kan ze niets schelen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname, Z-Breaking news nieuws »

meest gelezen

HomeColumnWaarom is de VHP elite zo blij met IMF?