woensdag 24 april 2024
32 C
Paramaribo
9 C
Amsterdam
0
(0)

Waarnemend president Brunswijk neemt wateropslagsysteem in gebruik

lees ook ...

Biza en CBB lanceren burgerzakenmissies in district Brokopon...

Het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) en specifiek het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) kondigen aan dat ze van 24 april tot 13 mei 2024 missies zullen uitvoeren in het district Brokopond...

Bewoners langs de Afobakaweg tussen Krakka en Marshallkreek zijn getraind om regenwater op te slaan als gezond drinkwater. Hiermee zijn bijkans 800 mensen, waaronder de kwetsbare groepen bestaande uit seniorenburgers en kinderen, geholpen aan goed drinkwater. Aangezien er nog geen leidingwater is aangelegd in het gebied moet dit systeem, bekend als de Rain Water Harvesting Project, dienen als voorlopige opvang.

Waarnemend president Ronnie Brunswijk heeft samen met minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) onder publieke belangstelling dit wateropslagsysteem officieel in gebruik genomen. Brunswijk zei dat wereldwijd ruim 700 tot 800 personen onder de leeftijd van 5 jaar sterven aan oorzaken die gerelateerd zijn aan het gebrek van goed drinkwater en onhygiënische toestanden.

Hoewel Suriname hard zijn best doet de achterstanden in te lopen bestaan er nog te veel gebieden zonder drinkwater om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties in 2030 te halen. De regering-Santokhi heeft de jongste uitbraak van de virale ziekte onder kinderen, onder controle en zal het bieden van gezondheidszorg aan de burgers als primaire taak vasthouden.

Dit drinkwaterproject is uitgevoerd door de Stichting Fonds Ontwikkeling Binnenland (SFOB). Het is 3 jaar geleden gestart en gefinancierd met middelen van de Caribische Ontwikkelingsbank. Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) heeft aan 92 huishoudens een speciale training verzorgd over hoe het opgevangen regenwater gezond te bewaren en alle vormen van hygiëne in acht te nemen. Het water kan in een speciale geprepareerde emmer worden bewaard.

Minister Emanuël en SFOB-directeur, Marlon Cairo, beloofden de gemeenschap om meer ontwikkelingsprojecten voor het gebied te helpen initiëren. Burgervader Ludwig Mendelzoon zei dat het nieuwe systeem van regenwater opslaan een welkome zaak is, aangezien het bewonersaantal bij Tap Pasi toeneemt. Namens de bewoners bedankte projecttrekker Hugo Pavion. Hij vroeg ook om aandacht te geven aan andere nederzettingen langs de weg. Er zijn volgens Mendelzoon voor het district Brokopondo duurzame waterzuiveringsprojecten in voorbereiding.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWaarnemend president Brunswijk neemt wateropslagsysteem in gebruik