maandag 26 februari 2024
29 C
Paramaribo
5.7 C
Amsterdam
3
(2)

Waar er rook is, is er vuur

lees ook ...

UNICEF beoordeelt Surinaams socialezekerheidsstelsel

UNICEF heeft een technische consultatiesessie gehouden met belangrijke belanghebbenden, om de bevindingen van de beoordeling van het Surinaamse socialezekerheidsstelsel te va...

Chan Santokhi is president van een regering die transparantie beloofde in al hun beleids-handelingen. Transparantie betekent een heldere doorkijk van zaken, maar in plaats daarvan is alles van deze regering gehuld in een waas van geheimzinnigheid. Elk nieuw plan, en elke nieuwe wet die komt vanuit de coalitie, met name de VHP, blijkt een rookgordijn voor een roofconstructie van Staatsgeld en grond. Waar er rook is, is er vuur zegt een bekend spreekwoord. Dat blijkt steeds helemaal van toepassing op deze president en zijn family and friends die voortdurend faya (=verdacht, slecht) bezig zijn.

Doofpot heet commissie
Zodra hij ontmaskerd wordt, of vragen van journalisten hem of zijn regeringstroepen teveel worden, proberen ze de vragenstellers (journalisten) te kleineren en verdacht te maken. Ook heeft Chan de gewoonte om vraagstellers de mond te snoeren, of met een kluitje in het riet te sturen eigenlijk, zodra een zaak te faya, want regelrecht bedrog en belazerij blijkt: dan benoemt hij een commissie. Een commissie is in de praktijk van Santokhi en de zijnen een doofpot en een roof constructie. Elke maand worden er wel twee tot drie commissies benoemd, waarvan de leden worden betaald en zijn vrienden zijn. Daarna horen we nooit meer iets van de verdachte regeringszaak. Er zijn nu, ruim 2 jaar na het aantreden van deze regering reeds meer dan 60 (meest financiële) schandalen volgens dit model “ uit- gedoofd”.

Dode babies in A.Z.
Wat blijkt bijvoorbeeld bij een ernstige serie fouten in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, wat leidde tot de dood-door-medische-verontachtzaming- van de baby Isabella van der Leuv? Toen de vader van Isabella zwoer dat hij niet zou rusten voor hij wist wie allemaal schuldig waren aan de dood van zijn 2 jarige Isabella, (die stierf in zijn armen) probeerde minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin het doofpot/ commissie trucje uit met vader van der Leuv. Maar dat werkte niet bij Isabella’s vader, hij bleef in de pers aandringen op transparantie. Aangezien de heersende VHP-ers, geheel passende bij hun olifant logo, zich ook een olifantenhuid hebben aangemeten, bleef het bij beloften van Ramadhin. Tot mevrouw Redan, de manager van AZP de impasse op eigen initiatief doorbrak. Het schuldige medisch personeel en de bedroefde doch strijdvaardige van der Leuv hebben een gesprek gehad, er zijn excuses gemaakt en er is beterschap beloofd vanuit de medische schuldigen.

Levensgevaarlijke toestanden
Vanwege het gebrek aan management kwaliteiten van de minister van Volksgezondheid is het nu letterlijk levensgevaarlijk als je ernstig ziek wordt. Pasgeborenen, babies, kinderen en volwassenen die a zieken zorg nodig hebben, kunnen ten dode zijn opgeschreven. De regering vindt Volksgezondheid, artsen en nurses, Onderwijs (leerkrachten) en Staatsveiligheid (leger en politie) niet belangrijk genoeg om de werkers in deze sectoren tenminste in hun minimumbehoeften (5000 srd per maand, per persoon) te laten voorzien. De beloften van dr. Ramadhin ten spijt, zijn er geen verpleegkundigen voor te vroeg geboren babies, geen materiaal voor oog of hart operaties en moeten mensen maar sterven of blind worden.

Verzet

Geen wonder dat de eerste lijns gezondheidszorg het zo goed als opgegeven heeft , de artsen van de Regionale Gezondheids Dienst zijn in actie, de scholen hebben afgelopen woensdag een eendaagse staking gehad de politie voert acties en het Nationaal Leger heeft acties aangekondigd. Intussen zijn er al meer dan een week straatdemonstraties, weliswaar met nooit meer dan 600 personen per dag, maar toch… De regering en haar trawanten antwoorden met bedreigingen, repressie en rookgordijnen, maar de bevolking laat zich niet -meer- verblinden. 7 miljoen srd uitgeven aan sterren en medailles voor het Nationaal Leger en 4,5 miljoen aan versiering, lintjes, medailles, en parade voor Onafhankelijkheid brengt niemand met verstand in een feeststemming. Integendeel het maakt de mensen verbitterd dat een inheemse zus een harde klap kreeg in het gezicht toen ze met andere inheemsen op die feestdag voor grondenrechten demonstreerde. Zo verspreidt het verzet zich langzaam maar zeker als een olievlek. Ook dat kan tot (levens)gevaarlijke toestanden leiden. (Wordt vervolgd)

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameWaar er rook is, is er vuur