maandag 8 augustus 2022
27.7 C
Paramaribo
13.1 C
Amsterdam
5
(1)

Vuurwerkverkoop en afschieten mogen nu al

lees ook ...

Wereldborstvoedingsweek: “Bobi merki moro bun gi yu baby”

Onder de slogan: “Bobi merki moro bun gi yu baby,” heeft het ministerie van Volksgezondheid maandag de Borstvoedingsweek gelanceerd. Dit jaar is het district Commewijne aan de beurt. De directeur van ...

Het was vooral maandag merkbaar dat er legaal vuurwerk mag worden verkocht en ook afgeschoten. In vele buurten zag je kinderen en volwassenen met vuurwerk. Ook de harde knallen waren duidelijk hoorbaar. Vanaf 27 december 2021 tot en met 1 januari 2022 om 00.00 uur is het toegestaan om vuurwerk af te schieten. Vergeleken met voorgaande jaren zijn er dit jaar slechts zeventien containers binnengehaald.

Oorzaak hiervan is ook de slechte financiële situatie waarin het land verkeert. Dierenactivisten zien liever een nog kortere afschietperiode, omdat de knallen van het vuurwerk  namelijk enorme last vormen voor dieren. Er wordt al jaren hiervoor gepleit, maar het is nog niet gelukt.

Het ontsteken van vuurwerk is voor delen in de gemeenschap een gegeven van ontspanning, plezier en vertier, terwijl het ander deel het ervaart als kwelling en overlast, vooral bij onjuist en onverantwoord gebruik. Het vorig vuurwerkseizoen werd afgesloten met 6 vuurwerkslachtoffers, waarvan de helft kinderen beneden 13 jaar. Het jaar daarvoor werden er 10 vuurwerkslachtoffers geregistreerd. De registraties zijn van  het  AZP en het MMC (0).

Toezicht van ouders en/of verzorgers op jongeren vooral in deze periode is zeer belangrijk, meldt de brandweer. Ook is het nodig dat vuurwerkveiligheid steeds in acht moet worden genomen en dat er altijd rekening moet worden gehouden met anderen die niet gesteld zijn op vuurwerk. Bovendien dient er steeds worden gedacht aan huisdieren en de omgeving, meldt de brandweer.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVuurwerkverkoop en afschieten mogen nu al