woensdag 31 mei 2023
24.7 C
Paramaribo
11.5 C
Amsterdam
5
(1)

Vulkaanuitbarsting St.Vincent kan impact hebben op Suriname

lees ook ...

60-jarige overlijdt ter plaatse bij frontale botsing

Bij een frontale botsing tussen twee personenauto’s aan de Magenta-kanaalweg ter hoogte van de Magentakanaalbrug op 30 mei jongstleden, is de 60-jarige mede inzittende F.S. ter plaatse overleden. D...

Suriname kan ook last ondervinden van de vulkaan La Soufiere, gelegen op het eiland St. Vincent and the Grenadines, die sinds 9 april (weer) actief is. Er zijn grote hoeveelheden gassen en as uitgestoten, die een hoogte van ongeveer 10 kilometer boven het oppervlak van het eiland bereikten. De vulkaanuitbarsting kan mogelijk impact hebben op Suriname, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Volgens het wetenschappelijk team van het Seismic Research Center van de University of the West Indies (UWI) op Trinidad & Tobago, bestaat er grote onzekerheid over de duur van de gebeurtenis, aangezien niet al het vulkanisch materiaal verdreven is. Dit kan leiden tot een aanzienlijke toename van de concentraties van gassen en asdeeltjes in de atmosfeer van de Atlantische Oceaan.

Vulkanen kunnen as, giftige gassen, modderstromen (lahars), lavastromen en snel bewegende stromen produceren van hete gassen en puin (pyroclastische stromen). Vulkaanuitbarstingen kunnen ook concentratie gifstoffen in lucht en water verhogen. As en gassen uitgestoten door vulkanen kunnen giftig zijn, oog-, huid- en keelirritaties en hartaandoeningen veroorzaken en van effect zijn op de ademhaling (astma-aanvallen).

De kwetsbare groepen zijn zuigelingen, ouderen en mensen met problemen aan de luchtwegen zoals astma, emfyseem en andere chronische longziekten. Daarom wordt het publiek geadviseerd om de tijd buitenshuis te minimaliseren en gezichtsmaskers (N95) en een veiligheidsbril te gebruiken.

Als er geen N95-maskers beschikbaar zijn, gebruik dan chirurgische of stoffen maskers; Drinkwater uit behandelde bronnen (gebotteld of SWM). Regenwater kan mogelijk vervuild zijn; Drinkwater liever koken en let op persoonlijke hygiëne; Pijnlijke ogen moeten gewassen worden – wrijf er niet over; Drink voldoende water, meldt Volksgezondheid.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandVulkaanuitbarsting St.Vincent kan impact hebben op Suriname