zaterdag 13 juli 2024
27 C
Paramaribo
14.4 C
Amsterdam
0
(0)

VSG staat niet achter geweld

lees ook ...

Training in kleding maken voor vrouwen met gehoorbeperking v...

Afgelopen zaterdag is een speciale training van start gegaan waarin 15 vrouwen met een gehoorbeperking leren om kleding te maken. Het project, dat ongeveer drie maanden zal duren, is geïnitieerd door ...

De Vereniging van Saramaccaanse Gezagdragers (VSG) is volgens Hugo Jabini  voorstander van overleg. Het orgaan  keurt geweld af, en is ervan overtuigd dat de verwerpelijke actie niet hoefde indien de overheid tijdig  de Kaliña- Lokono- en Saamaka vonnissen had uitgevoerd. Het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens, heeft deze vonissen uitgesproken in 2007 en 2015. Jabini verwerpt de acties, maar is zich ervan bewust dat dit niet een ieder dat doet.

“De VSG keurt daarom het geweld van afgelopen dinsdag in Pikin Saron, in het district Para, waarbij mensenlevens te betreuren vielen, goederen en gebouwen in brand zijn gestoken, ten strengste af”.

Volgens de vonissen mogen de Inheemse en de Tribale volkeren niet beperkt  worden in hun bestaan, waarde, en het gebruik en  genot van hun collectieve gronden. Bij het verstrekken van concessies in hun woongebied hoort men met hen in overleg te treden, maakt Jabini duidelijk.

In het dagelijks leven worden de mensen gepasseerd en raken gefrustreerd wanneer voor hun ogen grote lappen grond in hun woongebied worden toegewezen aan anderen  en in cultuur worden gebracht zonder hun medeweten. “Zij willen zelf met de maatschappijen die in hun gebieden werken onderhandelen”, volgens Jabini, die de Assembleeleden oproept om het ontwerpwetsvoorstel Collectieve Rechten van Inheemse Volken en Tribale Volken snel aan te nemen.

Hij waarschuwt de overheid om symptoombestrijding te voorkomen door politie en militairen met zware wapens af te sturen op de actievoerende inheemsen, terwijl er gezocht moet worden naar een structurele oplossing.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVSG staat niet achter geweld