donderdag 25 juli 2024
32 C
Paramaribo
20.2 C
Amsterdam
1
(1)

VSG dient petitie in tegen houtkap in Saramaccaans gebied

lees ook ...

Minister Abiamofo: “Huwelijksdwang ten zeerste verbode...

Tijdens de parlementaire behandeling van de naturalisatiewetten heeft minister David Abiamofo, de ad-interim minister van Justitie en Politie, benadrukt dat huwelijksdwang in Suriname ten zeerste verb...

Saramaccaners  van de Vereniging Saamaka Gemeenschappen (VSG) hebben vrijdag jongstleden een petitie ingediend bij president Chan Santokhi en assembleevoorzitter Marinus Bee. Men richt zich tegen de houtkapactiviteiten die plaatsvinden in het Saamaka-gebied, vooral door Palmera Timber NV en het niet erkennen van de grondenrechten.

Saramaccaners hebben geprotesteerd tegen onder andere de houtkapactiviteiten van Palmera Timber Processing NV binnen hun woongebied. Men eist stopzetting van de activiteiten. Er is geen toestemming verleend door de gemeenschap “We moeten leven van het bos. Als alles zo vernietigd wordt, hoe zullen we dan leven?”, vraagt van een Saramaccaanse vrouwen.

Vanaf 2007 heeft de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in een vonnis de staat Suriname veroordeeld om de grondenrechten van de inheemse en tribale volken te erkennen en te beschermen. Er is nauwelijks iets gedaan op dit gebied.

De president heeft de petitie niet persoonlijk in ontvangst genomen. “We moeten strijden, anders stappen we weer in een slavernijboot. Zo voelt het aan. Het is een feit dat onze rechten niet echt worden gerespecteerd. Het is nog niet bij wet geregeld. We zijn al een tijdje bezig om op onze knieën te gaan om de overheid te vragen om onze fundamentele rechten als mens te erkennen. En dat wordt eigenlijk door middel van een Seketi waarbij bepaalde issues worden bezongen. Dus dat is wat die vrouwen spontaan hebben gedaan om die kreet te laten horen van hoe ze zich eigenlijk weer als slaven voelen.” Jabini, adviseur van de VSG, vertaalde het gezang van de Saramaccaanse vrouwen voor het Kabinet van de President.

Saramaccaners hopen dat de petitie zal leiden tot actie, zodat de houtkapactiviteiten stoppen. De grondenrechten moeten eindelijk worden erkend, zoals bevolen door het OAS. Men verwacht dat de rechten en leefomgeving van deze groep erkend zullen worden.

Bron: Suriname Herald

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVSG dient petitie in tegen houtkap in Saramaccaans gebied