donderdag 1 juni 2023
24.4 C
Paramaribo
14.3 C
Amsterdam
0
(0)

Vrouwenopvangtehuis Sticris opent deuren na 9 jaar

lees ook ...

Openbare Werken begint pilotproject voor handmatig onderhoud...

Het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft aangekondigd dat ze vanaf 2021 zullen overschakelen op handmatig onderhoud van kanalen en lozingen. Dit besluit is genomen vanwege de stijgende kosten, de...

Het Sticris vrouwenopvangtehuis is zaterdag precies negen jaar na de brand opgeleverd en heropend. In het nieuwe gebouw kunnen dertien vrouwen en hun kinderen, die vluchten voor huiselijk geweld worden opgevangen. Wereldwijd is er een toename van geweld tegen vrouwen neemt en Suriname is daar geen uitzondering op. De twee bedankplakkaten werden onthuld door Aishel Moenesar-Bradley, External Affairs Representative van Corporation Suriname en de medeoprichtster en voormalig voorzitter van STICRIS, Elfriede Cederboom-Ritfeld.

Uit cijfers blijkt dat bijkans een op de drie vrouwen in de wereld geweld ervaart van haar man of partner. Het is de bedoeling dat de vrouwen maximaal drie maanden zullen worden opgevangen en begeleid. Daarna moeten zij zodanig in hun kracht zijn gezet dat ze zelf verder kunnen.

Quota Suriname heeft de herbouw van de Sticris vrouwenopvang als een van haar grote projecten omarmd. Met ondersteuning van Quota is het Sticris na negen jaar gelukt de financiering voor de herbouw en inrichting rond te krijgen. Apache heeft in het kader van haar Corporate Social Responsibilty voor het aanzienlijke bedrag van US$ 450.000 de herbouw van de vrouwenopvang gefinancierd. In opdracht van Apache zijn onder toezicht van het raadgevend ingenieursbureau Sunecon de bouwwerkzaamheden uitgevoerd door het bouwbedrijf Remas.

Quota heeft het terrein dat na de brand een gapend gat was, bouwrijp gemaakt en deels van een omheining voorzien. Dit heeft zij gedaan met fysieke inzet van enkele leden en met behulp van donoren voor een bedrag van US$ 20.000. Voor de inrichting zijn fondsen en goederen toegezegd voor een totaal bedrag van US$ 110.000 die deels al zijn ontvangen.

Het bedrag van de inrichting is afkomstig van Quota voor US$ 20.000, via Quota gedoneerd door Iamgold Golf Charity Funda US$ 30.000, Olibis NV US$ 50.000, waarmee onder andere speciale instellingsbedden, matrassen en kussens zullen worden aangeschaft, Kirpalani Foundation SRD 150.000 aan goederen waarmee o.a. de keuken, de wasruimte en de administratie compleet zijn ingericht, Eco Resort NV een groot aantal lakens, baddoeken en kussens, Mozart Security SRD 25.000 en COBO N.V. de toegangspoort. De totale investering van de herbouw en de inrichting bedraagt ongeveer US$ 580.000.

De huidige voorzitter van Sticris, Heidy Cederboom, zei dat de organisatie ook voor de exploitatie van het opvangtehuis volledig afhankelijk is van donaties. De overheid heeft toegezegd te zullen voorzien in maatschappelijk werksters, schoonmaaksters en bewakingspersoneel afkomstig van de ministeries van Sociale Zaken en Justitie en Politie. De beveiliging zal voorlopig deels door de overheid worden gedaan in combinatie met het privé beveiligingsbedrijf United Professional Service N.V. dat Sticris Pro Deo zal ondersteunen tot april 2021.

Voor de exploitatie zijn bedrijven en personen benaderd om een kamer te sponsoren voor een jaarlijks bedrag. Echter is nog niet voor alle kamers een sponsor gevonden. Sticris hoopt zich op deze wijze te verzekeren van een duurzame ondersteuning in de exploitatie van de vrouwenopvang.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVrouwenopvangtehuis Sticris opent deuren na 9 jaar