zaterdag 24 februari 2024
25 C
Paramaribo
3.5 C
Amsterdam
0
(0)

Vrouwendag voorbij, veel issues blijven

lees ook ...

Koersen omlaag: CBvS deelt driemaal daags koersen via websit...

De Centrale Bank van Suriname publiceert driemaal per dag wisselkoersen op haar website, zoals aangegeven op haar sociale mediakanaal. De bank benadrukt dat zij de wisselkoersen niet...

Suriname moddert voort van crisis naar crisis, terwijl er minieme stappen worden gezet naar verbetering. Grote verbeteringen zullen alleen komen als er hard aan wordt gewerkt en vreedzame strijd wordt geleverd. Er zijn twee positieve dingen te noemen die gisteren, op Vrouwendag 2022 opvielen op het gebied van wet en recht.

Journalist Pinas won

Ten eerste de video opnamen van de mishandeling van journalist Pinas bewezen in de rechtszaal onomstotelijk dat Pinas de waarheid sprak en de beveiligers van vice president Brunswijk en VP zelf hebben gelogen. In mei zullen de straffen worden opgelegd.

Seksueel molest
Dankzij de alerte minister van Onderwijs Marie Levens en haar staf, nam een onderdirecteur op het Minov, die een werkneemster molesteerde, onder druk ontslag. In de Assemblee zijn onlangs na veel ongelooflijke reacties van mannelijke assembleeleden, uiteindelijk nog geen wetten aangenomen ter bescherming van vrouwelijke werknemers. De reacties van een handvol mannen in de assembleeleden was vol ongeloof want ze keken vooral of het geen gevaar vormde voor mannen, die wet. Ze konden zich niet voorstellen dat zulke strenge wetten nodig zijn. De wet is in behandeling dus dat is positief.

Intimidatie
Elke oplettende vrouw die tientallen jaren in Su buitenshuis heeft gewerkt , kent tories van ‘bazen’ die vrouwelijke werknemers molesteren met woorden, omhelzingen, ‘toevallig’ schuren van het lichaam, of ongewenste handelingen als betasten, of onder druk zetten om sex mee te hebben. Ook leraren die studentes onder druk zetten om seksuele handelingen te plegen om goede cijfers en/of een diploma te krijgen of een coach die zijn pupillen aanrandt, in de laatste vijf jaar wordt dit soort pijnlijke zaken vaker in de wereld en Suriname ervaren.

Ongewenste intimiteiten
Vrouwen en mannen die met woorden, gebaren, ongewenste intieme aanrakingen aangevallen worden op het werk, ook waar de dader aan het werk is, worden met de nog aan te nemen wet beschermd. Wat denk je bijvoorbeeld van vrouwelijke rekruten in opleiding bij de politie of het leger die in de seksuele hoek worden gedrukt door hun docenten en/of coaches. Dat de gehuwde meerdere gebruik makende van hun overwicht/macht in deze werksituaties en een buitenechtelijke verhouding begint met een rekruut en een kind verwekt. (Inter) nationaal voorkomende zaken! Vrouwenrechten zijn mensenrechten, dus moet niemand vergeten, dat seksueel geweld van deze aard ook tegen -jonge- mannen gepleegd kan worden, door mannen of vrouwen.

Financieel kwetsbaar

Voor de meeste Surinamers is het sinds Covid19 en de IMF maatregelen financieel zeer zwaar geworden. Kwaadaardige en seksueel aanvallende mannen kunnen in een werksituatie misbruik maken van hun macht ook vanwege de alom toenemende werkloosheid, armoede en nood.
Op vrouwendag 2022, werd gedemonstreerd werd door NDP vrouwen voor het beeld van Mama Sranan in rouwkleding. Dit vanwege de armoede waarin de meeste vrouwen in Su gedompeld zijn. Het is nuttig daarop te wijzen maar tegelijkertijd hypocriet. Mede door 10 jaar NDP is de armoede zo groot geworden. Als gewoonlijk bij politiek getint protest blijft het bij praten over het probleem door de slachtoffers; en de veroorzakers, alle politici; schreeuwen A no mi (ik ben het niet) en niemand komt met een oplossing. (Zucht) Aay baya.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Column, Suriname, Z-Breaking news nieuws »

meest gelezen

HomeColumnVrouwendag voorbij, veel issues blijven