donderdag 30 november 2023
27.6 C
Paramaribo
3 C
Amsterdam
3.5
(2)

Vrijstelling van invoerrechten komt in voordeel van samenleving

lees ook ...

Tweede stille loop ter herdenking verongelukte goudzoekers B...

Brownsweg heeft na de eerste stille loop ter herdenking van slachtoffers van de goudramp door de scholen, een tweede stille loop georganiseerd waaraan honderden mensen hebben deelgenomen. Burgervader ...

Het ministerie van Financiën & Planning wil vrijstelling van invoerrechten anders aanpakken. Hiermee wil men komen tot een rechtvaardiger vrijstellingenbeleid voor importeurs, ondernemers en lokale producenten. Dit zal over het algemeen de economie ten goede komen.

Data-analyse doet vermoeden dat er waarschijnlijk in de huidige setting misbruik wordt gemaakt van deze voorzieningen. Import goederen worden vaak anders aangewend dan is opgegeven bij het aanvragen van de vrijstelling. Dit benadeelt de concurrentie positie van onder andere de lokale producent.

Vrijstellingen kost de samenleving minstens gemiddeld 2 miljard SRD per jaar. Het vernieuwde beleid moet  de vrijstellingen rechtvaardig inzetten. Dit moet versterking van de positie van producenten en exporteurs bewerkstelligen, maar meer nog het creëren van een ‘level playing field’.

“Waar het om gaat is dat er gebruikgemaakt zal worden van vrijstellingen, zodat het de economie ten goede komt. Het zijn de gelijke inspanningen die uiteindelijk gaan leiden tot die gezonde economie, waarover we steeds praten. We gaan niet overhaast tewerk en betrekken alle stakeholders voordat er besluiten genomen worden. Het is belangrijk dat importeurs die hiervoor in aanmerking komen en vooral lokale producenten baat hebben bij het verbeterde beleid. Het intrekken van het grondstoffen besluit of het af wentelen van goudbelastingen op lokale producenten zal geen onderdeel zijn van het hernieuwd beleid voor vrijstellingen,” aldus minister Achaibersing.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVrijstelling van invoerrechten komt in voordeel van samenleving