zaterdag 25 mei 2024
24.2 C
Paramaribo
14.7 C
Amsterdam
4.6
(7)

Vrijheidsstrijder vereeuwigd met Boni Trail op Frederiksdorp

lees ook ...

Renovatie Internaat Atjoni van start

Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur voert momenteel het Secondary Technical Education Support (STES) Project uit, gefinancierd door de Islamic Development B...

Boni, de legendarische Surinaamse vrijheidsstrijder is vereeuwigd middels een trail aan de rechteroever van de Commewijnerivier. Boni was een vrijheidsstrijder van de 18e eeuw. Zijn levensverhaal wordt verteld langs dit speciaal uitgekapt pad op Plantage Frederiksdorp, waar zaken in beeld zijn gebracht. Naast de tot resort gerestaureerde plantage en het in januari geopende Verhalenmuseum, vormt dit een extra bezienswaardigheid in dit gebied.

De Boni Trail begint bij Fort Elmina aan de Afrikaanse westkust en loopt  door het dichte, moerasachtige bos achter Frederikshoop. Afbeeldingen zijn aangebracht op weerbestendige doeken aan weerskanten. Op de bordjes staan korte verhalen te lezen. Boni is hier te zien achter bomen of hangend aan lianen.

De bezoeker maakt de oversteek over water: al is het geen oceaan maar een kleine kreek.  Boni’s moeder vervolgt de trail. Zij was zwanger van een Hollandse planter,en  vanuit plantage Barbakoeba vluchtte zij het bos in richting Cottica.  Boni werd geboren  en al op jonge leeftijd koos hij ervoor guerrillastrijder te zijn die vanuit Fort Boekoe tientallen jaren aanvallen uitvoert op de plantages in de omgeving.

Sirano Zalman, is manager/director van Plantage Frederiksdorp en de drijvende kracht achter deze Trail. Hij wil dat het project nieuwsgierigheid opwekt: ‘Alle Srananmans zijn verbonden met het vroegere leven op de plantages. Maar hoeveel weten we daar eigenlijk van? We kennen allemaal de plaatjes waarop tot slaaf gemaakte vrouwen in koto en met angisa vrolijk dansend zijn afgebeeld. Daarnaast heeft iedereen de gruwelijke taferelen van John Stedman op zijn netvlies. Met de Boni Trail hopen we de verhalen uit het verleden weer tot leven te wekken.’

De Boni Trail is het resultaat van de zogenoemde Twinning-faciliteit, een financieringsregeling vanuit de Nederlandse overheid voor projecten in Suriname. Plantage Frederiksdorp is in 2019 een intensieve samenwerking aangegaan met de Hogeschool van Amsterdam en de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ook de Anton de Kom Universiteit heeft zich inmiddels aangemeld bij het project. De officiële opening was op woensdag.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVrijheidsstrijder vereeuwigd met Boni Trail op Frederiksdorp