zondag 3 december 2023
31.6 C
Paramaribo
1.1 C
Amsterdam
0
(0)

Vreedzaam vraag opheldering voor grond aan Mennonieten

lees ook ...

Historisch moment: ambassadeur van Saudi-Arabië biedt geloof...

In een historische ontmoeting verwelkomde president Chandrikapersad Santokhi de niet-residerende ambassadeur van het Koninkrijk Saudi-Arabië, Abdullah Muhammad Alsaihani, op het presidentieel paleis. ...

Jennifer Vreedzaam (NDP) eist onderzoek naar de grondaanvraag en uitgifte van gronden in inheemse woon- en leefgebieden. Hetzelfde vraagt zij voor concessie uitgifte in de Corantijnrivier en gronduitgifte aan derden in Brokopondo en West-Suriname voor de Mennonieten. Schriftelijk aandacht van de procureur-generaal is gevraagd hiervoor. Vreedzaam vermoed handelingen in strijd met de wet.

De regering heeft ondanks alle protesten van de gemeenschap toch reden gevonden 50 Mennonieten families toestemming te geven om zich te vestigen in Suriname. Deze groep mennonieten is groter dan sommige gemeenschappen in het binnenland waar zij zich mogelijk zullen vestigen.

De regering probeert buiten schot te blijven door te stellen dat deze groep zelf grond zal kopen van de gemeenschappen. Het gaat om gemeenschappen die al geruime tijd strijd leveren om grondenrechten. Suriname lijkt zich nauwelijks te storen aan internationale verdragen, die zijn getekend als land ten aanzien van de rechten van de inheemsen en tribale volken in Suriname.

Is het de bedoeling dat de mensen misleid worden om over te gaan tot verkoop van de gronden waarvoor men strijd? Mikt men misschien op zwakke schapen onder de leden van de stammen. Onder welke recht vallen de Mennonieten in Suriname. Worden zij een staat in Suriname. De Mennonieten hebben eigenlijk nu al toestemming om aan kaalkap te doen in Suriname.

“Het vestigen van 50 mennonieten families betekent dat er uitgifte van grond is geweest aan derden,” volgens Vreedzaam. “Wie zijn de derden die grond hebben gehad in het westen van Suriname en Brokopondo gebied?”. Hopelijk zal boven water komen, wie de mensen zijn, die grond van de overheid hebben gekregen in dit gebied.

Bron: Starnieuws

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVreedzaam vraag opheldering voor grond aan Mennonieten