vrijdag 21 juni 2024
25 C
Paramaribo
17.7 C
Amsterdam
0
(0)

Vp Brunswijk ontvangt ‘150 jaar Katibo Keba’ munt

lees ook ...

Surinaamse media delegatie voor views exchange programma in ...

Een Surinaamse delegatie bestaande uit zeven mediahuizen, onder leiding van Cherlique Lilienthal, de woordvoerder van de president, verblijft momenteel in China voor een media-uitwisselingsprogramma. ...

Ter gelegenheid van de viering van 160 jaar Keti-koti heeft de gerenommeerde dichter Gerrit Barron een speciale munt uitgebracht. Deze munt is echter niet alleen ter herdenking van de officiële afschaffing van de slavernij, maar ook van het feit dat pas 10 jaar later de voormalige slaven volledige vrijheid verkregen. De munt, genaamd “150 jaar Katibo Keba” (afschaffing slavernij), is door Barron overhandigd aan vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk.

De munt toont aan beide zijden belangrijke symbolen uit de geschiedenis van de voormalige slaven. Aan de ene kant zijn de vrijheidsstrijders Barron, Boni en Joli-couer afgebeeld, en aan de andere kant is Fort Boekoe te zien, de plek van geestelijke kracht voor zwarte mensen, gelegen in het district Marowijne.

Barron, opgegroeid in Marowijne, zei dat hij het als een eer en genoegen beschouwt om een symbool van de strijd voor vrijheid te overhandigen aan de eerste persoon uit Marowijne die de belangrijke functie van vp van de Republiek Suriname bekleedt.

Vp Brunswijk benadrukte dat de geschiedenis zich herhaalt. Als afstammeling van voormalige slaven komt hij, net als Barron, Boni en Joli-couer, op voor rechtvaardigheid, vrijheid en gelijkheid.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVp Brunswijk ontvangt '150 jaar Katibo Keba' munt