maandag 27 maart 2023
30 C
Paramaribo
7.4 C
Amsterdam
5
(1)

Vp Bharrat Jagdeo: “We kunnen Verdienen aan het bos”

lees ook ...

Lim A Po: Hybrid electoral systems are becoming more commonp...

The Study Committee on Adjustment of the Electoral System's Hans Lim A Po provided an explanation of the precise steps that should be taken in order to change the election system. The most significant...

Tijdens het bezoek Bharrat Jagdeo, vicepresident van de Coöperatieve Republiek Guyana op 12 en 13 september 2021 is de samenwerking op verschillende gebieden met de Surinaamse regering besproken. ‘It’s been very productive’, zegt vicepresident Jagdeo daarvan.  Met de olie-industrie in Guyana en aankomende in Suriname, ziet de regeringsfunctionaris voor beide landen een rooskleurige toekomst weggelegd.

Het bezoek van de Guyanese autoriteit is een tegenbezoek na het bezoek van President Chandrikapersad Santokhi de vorige maand aan het westerbuurland. Vicepresident Jagdeo voerde namens de Guyanese regering gesprekken op het gebied van milieu, olie en gas en elkaars positie in de regio. “We hebben elkaars verlangen benadrukt om op verschillende gebieden samen te werken, dichterbij elkaar te komen en te proberen elkaars positie te stabiliseren in termen van ontwikkeling alsook op regionale en internationale fora.” Er is in details gesproken over wat de samenwerkingsgebieden zullen zijn.

“Een hiervan is het delen van elkaars ervaring hoe onze bossen te monitoren”, aldus vicepresident Jagdeo. Zowel Guyana als Suriname is geclassificeerd als hoog percentage bebossing, laag ontbossingsland. Tien jaar terug heeft Guyana haar low carbon strategie ontwikkeld en sinds toen heeft het land meer dan 200 miljoen US-dollar verdiend aan haar bos. Vicepresident Jagdeo zegt dat Guyana met een betere monitoring meer dan 500 miljoen US-dollars kan verdienen aan haar groen. “Niet door bomen om te hakken, maar vanwege de voordelen voor het klimaat.” Het westerbuurland wil Suriname stimuleren hetzelfde te doen. Zij is bereid te ondersteunen dat Suriname haar eigen model ontwikkelt en veel meer verdient aan haar bos.

Het buurland maakt, volgens de Guyanese regeringsfunctionaris, grote sprongen voorwaarts op het gebied van olie en gas. De verwachting is dat er in de komende 4-5 jaar 1 miljoen barrels per dag geproduceerd zullen worden. “Dat is net zoveel als de huidige productie van Venezuela”. Verder werkt het buurland aan een project om energie uit gas op te wekken. Tegen 2024 moet de opwekcapaciteit 250 megawatt zijn en zullen de elektriciteitsprijzen in Guyana met 50% omlaag moeten.

Thans wordt gewerkt aan de infrastructuur ten behoeve van deze grote industriële ontwikkelingen. Zo worden er wegen aangelegd en momenteel 8 internationale hotels opgezet. “We maken een agressieve ontwikkeling door. Suriname verkeert met de vondst van olie en gas nu ook in die positie. We willen samenwerken in het ontwikkelen van deze hulpbronnen, waardoor we van elkaars infrastructuur gebruik kunnen maken”, aldus vicepresident Jagdeo. “Er wacht ons vast en zeker een rooskleurige toekomst.”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVp Bharrat Jagdeo: "We kunnen Verdienen aan het bos"