maandag 22 april 2024
25 C
Paramaribo
7.5 C
Amsterdam
5
(1)

Voorzitter Pensioenraad pleit voor automatische indexering van pensioenen

lees ook ...

Shalini Khedoe neemt het roer over als Commercieel directeur...

Shalini Khedoe is aangesteld als de nieuwe commercieel directeur van de Nationale Ontwikkelingsbank van Suriname (NOB), waarmee het directieteam nu uit twee personen bestaat, na meer dan 20 jaar. Deze...

Marius Karioredjo, voorzitter van de Pensioenraad, benadrukt de noodzaak van automatische indexering van pensioenen, aangezien het huidige minimum pensioen van SRD 1350 per maand op basis van het minimum uurloon van SRD 20 niet toereikend is. Hij deelde deze inzichten na de openbare vergadering van de Pensioenraad in het Lalla Rookh gebouw.

Tijdens de vergadering stond de wijziging van de pensioengrondslag centraal, waarbij onderwerpen zoals minimale uitkering, premiebijdrage en automatische indexering werden besproken. Karioredjo benadrukte dat de wet van 2015 moet worden aangepast om ervoor te zorgen dat pensioenuitkeringen automatisch worden aangepast bij wijzigingen in het minimum uurloon.

Momenteel loopt de pensioenuitkering achter op het gewijzigde minimum uurloon, dat momenteel SRD 35 bedraagt. Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken heeft stappen ondernomen om dit aan te passen, maar de Pensioenraad dringt aan op een wettelijke aanpassing om dit te waarborgen.

Hoewel de regering twee staatsbesluiten heeft genomen om indexering uit te voeren, is dit nog niet gebeurd, tot ontsteltenis van de Pensioenraad. Karioredjo wijst erop dat het uitblijven van indexering pensioengerechtigden kwetsbaar maakt voor een herhaling van situaties zoals na 2004, toen pensioenuitkeringen dramatisch in waarde daalden.

De Pensioenraad streeft naar samenwerking met het Algemeen Pensioenfonds (APF), waarbij Karioredjo benadrukt dat het APF het ontslagstelsel moet gebruiken om de pensioenregeling uit te voeren. Hij pleit voor nauwere samenwerking tussen de Pensioenraad en het APF om toezicht te houden op financiële, juridische en participatieve aspecten van pensioenfondsen.

Hoewel de Pensioenraad beperkt is in haar mogelijkheden tot handhaving, vanwege het ontbreken van sanctievoorzieningen in de wet, zal zij aanbevelingen doen aan de regering om dit aan te passen. De raad streeft er ook naar dat er minstens eens in de drie jaar indexering plaatsvindt, en zal deze aanbevelingen naar het parlement sturen voor behandeling.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVoorzitter Pensioenraad pleit voor automatische indexering van pensioenen