Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Vooruitzichten bedrijfsactiviteiten Grassalco positief

Geplaatst

op

door

Grassalco N.V. heeft positieve vooruitzichten voor wat betreft zijn bedrijfsactiviteiten. “Het streven is om het bedrijf minimaal op het huidig niveau te houden en verder de bedrijfsactiviteiten uit te breiden”, zegt Grassalco-directeur Linus Diko in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII). Het ligt in de planning om de productie van steenslag op te voeren. “We willen onze productie op Royal Hill twee tot driemaal vergroten en onze nieuwe prospect op Jacob uitbouwen. Onze lokale verkopen vergroten en zeker de exporten naar Guyana vergroten”, zegt de directeur.

“Te Maripaston doen we aan goud exploratie. Vorig jaar heeft onze exploratie hele interessante resultaten opgeleverd. Interessant voor mogelijke toekomst partners. Voor dit jaar zijn we gestopt met productiewerkzaamheden, omdat het op dit moment gezien de ligging van het ertslichaam niet winstgevend zal zijn voor het bedrijf om te exploiteren.” Het resultaat is dat de geschatte voorraad die we voorheen hadden gezien verdubbeld is. Er kan volgens Diko nog veel meer daar zitten dan we tot nu toe hebben gezien. Waar wij nu naar kijken is partners die geïnteresseerd zijn om met ons te investeren.

Voor wat betreft de planning van de bedrijfsactiviteiten van InVitroPlants, de dochteronderneming van Grassalco die vorig jaar is geopend, is de organisatie op schema. De directeur zegt dat het plantvermeerderingsbedrijf in november vorig jaar zijn eerste proefexporten heeft gedaan. Mogelijk zullen na het eerste kwartaal van 2020 de exportvolumes worden opgevoerd.

In 2019 is er een Memorandum of Understanding getekend tussen het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en Volksgezondheid. InVitroPlants ressorteert onder het ministerie van NH. Binnen de samenwerkingsovereenkomst zal het bedrijf zorgen voor de hennepzaadjes voor de telers. “Hennepteelt kan een bron van enorme welvaart zijn”, zegt de directeur op basis van de ervaringen die andere landen hebben hiermee.

In Patamacca richt Grassalco zich op natuursteen. In dat gebied wordt een graniet operatie uitgevoerd in samenwerking met het Chinese bedrijf GloSur N.V. “Het project loopt heel hard. Wij zijn in de fase van constructie. De installaties worden opgezet, waardoor er op dit moment niet wordt geproduceerd.” De planning is dat de productie rond eind van het eerste kwartaal op gang komt. “Gaandeweg zal het ook worden opgevoerd. China is een interessante markt en de mogelijkheden zullen toenemen wanneer je partners vindt om de markt te bereiken”, meldt het NII.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Stichting voor het Kind na vier jaar heropend

Geplaatst

op

door

Na ruim vier jaar gesloten te zijn geweest, heeft de heropening van Stichting voor het Kind (Stivoki) plaatsgevonden. In aanwezigheid van vertegenwoordigers van diverse departementen zoals Volksgezondheid, Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), Justitie en Politie, Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft de heropening plaatsgevonden. Ook de voorzitter van Stivoki bisschop Karel Choennie, vertegenwoordigers van Stichting SuAid en andere stakeholders waren aanwezig.

Het doel van deze stichting is het opvoeden en begeleiden van kinderen in de leeftijdscategorie 6 tot en met 16 jaar die mishandeld, misbruikt en/of verwaarloosd zijn. “Namens de minister en het ministerie onze complimenten aan eenieder die heeft bijgedragen. Het is een belangrijk moment voor Suriname en het is ook het bewijs van wat je binnen een korte tijd kan bereiken wanneer je iets samendoet”, zei Robert Mohamed, onderdirecteur van het ministerie van Volksgezondheid. Hij vertegenwoordigde minister Antoine Elias.

Stivoki heeft donaties ontvangen. Het gaat om een bedrag van ongeveer SRD 7000 dat afkomstig is van SRA Consultancy, Notariaat J.A. Jadnanansing en Kings Drankenpaleis. Door het departement zijn twee medewerkers ter beschikking gesteld om binnen de stichting te ondersteunen.

Stichtingsvoorzitter Choennie toonde zijn dankbaarheid aan eenieder, die meegeholpen heeft aan de realisatie van het heropenen van het opvangtehuis. Daarnaast benadrukte hij dat het van cruciaal belang is dat de overheid steun biedt aan stichtingen die zich inzetten voor het opvangen en begeleiden van kinderen.

Het renoveren van het opvangtehuis werd gefinancierd door Stichting SuAid, waarvan Giwanni Zeggen de voorzitter is. In het jaar 2018 wist deze stichting SRD 1 miljoen te verzamelen, waardoor het renoveren van dit opvangtehuis mogelijk werd.

In het begin zullen tien meisjes geaccommodeerd worden. Het aantal kinderen dat zij maximaal kunnen accommoderen is 42. Naast het personeel dat ingezet zal worden door het ministerie van Sozavo zullen The daughters of Divine Love uit Nigeria (nonnen uit Nigeria) ook belast worden met het opvoeden van de kinderen binnen het opvangtehuis.

Lees verder

Suriname

IDOS-opiniepeiling: NDP stevent af op een verkiezingsnederlaag

Geplaatst

op

door

Bij de verkiezingen van 25 mei zal de strijd in Paramaribo gaan tussen de NDP en de VHP, meldt het onderzoeksbureau IDOS. Echter komt dit bureau tot de conclusie dat de regerende partij afstevent op een verkiezingsnederlaag. Zowel de NDP als de VHP zijn in Paramaribo, volgens de peiling, goed voor elk vier zetels. De NPS en Abop mogen elk op een zetel rekenen. Zes zetels worden door zwevende kiezers vastgehouden.

De peiling van het IDOS is gedaan tussen 24 januari en 14 februari 2020. Uit dit onderzoek blijkt, dat 84,4 procent van de kiezers ontevreden is over de economische situatie in het land. Verder geeft 77,2 procent aan, dat de huidige situatie waarin Suriname verkeert slechter is dan een jaar geleden. Aan de regering Bouterse-Adhin wordt het gemiddelde cijfer van 4,6 gegeven voor de afgelopen vijf jaar.

Een van de belangrijkste politieke veranderingen, die de regering Bouterse tot stand heeft gebracht, is het verbod dat partijen zich als combinatie voor een verkiezing in kunnen schrijven. Zonder in te gaan op het democratisch gehalte van de wijziging(en), moet wel gesteld worden dat de NDP- regering met dit strategisch besluit ervoor zorgt, dat de macht van het gecombineerd een verkiezing ingaan tegen de NDP danig verzwakt wordt, stelt het IDOS. Uiteraard zijn er volgens het bureau mogelijkheden om hier onderuit te komen middels zogenaamde lijstverbintenissen of simpelweg door met een voor de gelegenheid gecreëerde éénheidspartij aan de komende verkiezingen mee te doen.

In de komende drie maanden zullen de kiezers voor zichzelf moeten uitmaken aan welke partij zij hun stem zullen geven. Door het bureau werd aan de kiezers gevraagd met welke partij zij op dit moment sympatiseren. Als naar de huidige voorkeur van de kiezers in Paramaribo wordt gekeken, dan zullen de NDP, VHP, NPS en de Abop de partijen zijn, die op dit moment een of meerdere zetels in de wacht zullen slepen.

Lees verder

Meest gelezen