zaterdag 25 januari 2025
23.6 C
Paramaribo
5.6 C
Amsterdam
3
(2)

Voortvluchtige Bouterse en recente controverse tasten vertrouwen in rechtsstaat aan

lees ook ...

Zorg in Suriname versterkt: Tien nieuwe ambulances overhandi...

De regering heeft een belangrijke stap gezet in het verbeteren van de gezondheidszorg in Suriname door tien volledig uitgeruste ambulancevoertuigen over te dragen aan verschillende medische instelling...

In een open brief aan president Chan Santokhi hebben verschillende organisaties en de gemachtigde van nabestaanden aangedrongen op onmiddellijke actie om de veroordeelden van het 8 December-strafproces op te sporen en gevangen te nemen. De oproep komt slechts enkele dagen voor de 42ste herdenking van de gruwelijke moorden op 15 prominente Surinaamse mannen op 8 december 1982.

De brief is ondertekend door de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede, Stichting 8 December 1982, Vakcentrale C-47 en de advocaat van de nabestaanden. Zij eisen naast de arrestatie van alle veroordeelden ook eerherstel voor de slachtoffers en een passende schadevergoeding voor de nabestaanden.

Veroordeling en vlucht van Bouterse
Op 20 december 2023 oordeelde het Hof van Justitie onherroepelijk dat Desi Bouterse, de hoofdverdachte in de zaak, schuldig is aan het medeplegen van de moorden. Hij werd samen met anderen veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen. Kort na de veroordeling wist Bouterse echter te vluchten, vermoedelijk onder het oog van de autoriteiten, en is hij sindsdien voortvluchtig. Deze situatie heeft het vertrouwen in de rechtsstaat ernstig aangetast en wordt door de briefschrijvers bestempeld als “een smet op de Republiek Suriname.”

Controverse rond Ronnie Brunswijk
Het vertrouwen in de rechtsstaat is verder geschaad door een recent bezoek van waarnemend president Ronnie Brunswijk aan drie veroordeelde 8 Decembermoordenaars in de gevangenis van Santoboma. Dit officiële bezoek wordt door de ondertekenaars van de brief als “volledig misplaatst” omschreven.

Eis tot gerechtigheid en herstel van de rechtsstaat
De ondertekenaars benadrukken dat de straffeloosheid voor de daders onaanvaardbaar is. Zij zijn van mening dat het herstel van de rechtsstaat pas compleet zal zijn wanneer:
1. Alle veroordeelden zijn gearresteerd en hun straf uitzitten.
2. De slachtoffers postuum worden gerehabiliteerd.
3. Er een rechtvaardige schadevergoeding wordt uitgekeerd aan de nabestaanden.

De open brief vormt een dringende oproep aan president Santokhi om het vertrouwen in de rechtsstaat te herstellen en gerechtigheid te brengen voor de slachtoffers van een van de donkerste hoofdstukken in de geschiedenis van Suriname.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 COMMENT

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVoortvluchtige Bouterse en recente controverse tasten vertrouwen in rechtsstaat aan