maandag 5 juni 2023
24.2 C
Paramaribo
16.1 C
Amsterdam
0
(0)

Voorstellen tot wijziging kiesregeling Suriname besproken tijdens Academische week

lees ook ...

Openbare Werken begint pilotproject voor handmatig onderhoud...

Het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft aangekondigd dat ze vanaf 2021 zullen overschakelen op handmatig onderhoud van kanalen en lozingen. Dit besluit is genomen vanwege de stijgende kosten, de...

Tijdens de Academische week zijn er voorstellen besproken over de wijzigingen in de kiesregeling in Suriname. Er zijn voorstellen gedaan door zowel burgers als groepen aangesteld door de president. Jurist Serena Muntslag-Essed heeft hierover twee presentaties gegeven en benadrukt dat de grondwet specifiek bepaalt hoe het kiesrecht bij wet gewijzigd moet worden. Ook oud-voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, Jennifer van Dijk-Silos, heeft een voorstel gepresenteerd voor de implementatie van het ‘one man, one vote, one value’ principe.

Muntslag-Essed geeft aan dat er eerst gekeken moet worden of de voorstellen voldoen aan de grondwettelijke bepalingen en welke kansrijk zijn voor de goedkeuring van de twee derde meerderheid. Het is belangrijk dat er met spoed een wet wordt aangeboden omdat Suriname nu in de pre-electorale fase zit en er gedegen voorbereiding nodig is.

DNA-leden tijdens de sessie over de kiesregeling. Foto: DNA

Van Dijk-Silos stelt voor om twee verkiezingen op één dag te houden, waarbij elk district één volksvertegenwoordiger krijgt en de resterende 41 zetels worden verdeeld over zes kiesregio’s om zo het ‘one value’ principe tot uiting te laten komen. Er wordt hard gewerkt aan het creëren van een duurzamere structuur en het laten leven van de democratie via niet alleen de grondwet, maar ook de kiesregeling, aldus Van Dijk-Silos.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVoorstellen tot wijziging kiesregeling Suriname besproken tijdens Academische week