zondag 14 juli 2024
30 C
Paramaribo
20.6 C
Amsterdam
5
(1)

Voorlichting over arbeidswetgeving en kinderarbeid in district Brokopondo

lees ook ...

Sarwesh Bachoe omgekomen bij eenzijdig verkeersongeval

Sarwesh Badhoe is afgelopen donderdag dodelijk omgekomen bij een eenzijdig verkeersongeval. Bachoe reed aan de Mohamed Rashied Pierkhanweg. Volgens familie was hij onderweg naar school toen hij wer...

In het district Brokopondo is er door vertegenwoordigers van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) een voorlichtingssessie verzorgd over arbeidswetgeving. Tijdens deze sessie werd ook aandacht besteed aan kinderarbeid en de gevolgen daarvan voor kinderen en ouders. Brokopondo staat bekend om zijn economische bedrijvigheid, maar er zijn ook klachten over arbeidsovertredingen, vooral met betrekking tot kinderarbeid in kleinschalige goudwinning.

De voorlichtingssessie richtte zich voornamelijk op de bestuursambtenaren, omdat zij als eerste worden geconfronteerd met misstanden en overtredingen op het gebied van arbeid. Met meer kennis over de arbeidswetgeving zullen zij in staat zijn om arbeidsovertredingen te herkennen en deze te melden bij de Arbeidsinspectie, die actie kan ondernemen. Naast de bestuursambtenaren waren ook werkgevers, vertegenwoordigers van het traditioneel gezag en de plaatselijke vrouwenbeweging aanwezig.

Minister Steven Mac Andrew was persoonlijk aanwezig om het belang van de rurale gebieden en het binnenland te benadrukken. Het ministerie streeft naar een landelijke benadering bij de voorbereiding en uitvoering van jeugd- en arbeidsbeleid. Enkele maanden geleden heeft het ministerie de commissie Bevordering en Ontwikkeling van Ondernemerschap Binnenland opgericht om ondernemerschap en werkgelegenheid in het binnenland te bevorderen.

Brokopondo was al enige tijd in de aandacht van het ministerie. Vorig jaar bracht het ministerie samen met een delegatie van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) een werkbezoek aan het district om de uitdagingen rondom Decent Work te verkennen.

De deelnemers aan de voorlichtingssessie maakten goed gebruik van de gelegenheid om hun ervaringen uit de dagelijkse praktijk te delen met de deskundigen van het ministerie. Hierbij werd de arbeidswetgeving vanuit praktijksituaties uitgelegd. Ze gaven aan dat ze dankzij de verkregen inzichten alerter en waakzamer zullen zijn met betrekking tot arbeidsovertredingen en kinderarbeid, en dat ze deze informatie kunnen doorgeven aan de Arbeidsinspectie. Klachten zullen worden doorgegeven aan de Arbeidsinspectie, die vervolgens een onderzoek zal uitvoeren.

Na de sessie werden enkele exemplaren van twee gidsen over de arbeidswetgeving in Suriname, bundels van de arbeidswetgeving en enkele folders over verschillende arbeidswetten verstrekt aan het commissariaat. Dit om de bestuursambtenaren verder bekend te maken met de materie.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVoorlichting over arbeidswetgeving en kinderarbeid in district Brokopondo