dinsdag 23 april 2024
27 C
Paramaribo
3.6 C
Amsterdam
0
(0)

Voor de tweede keer grondpapieren uitgereikt in Saramacca

lees ook ...

Nieuwe database overlijdensakten van Suriname onthult verbor...

Op woensdag 17 april wordt een belangrijke stap gezet in het onthullen van de geschiedenis van Suriname na de emancipatie van 1863 met de publicatie van de database Overlijdensakten van Suriname (1846...

President Chandrikapersad Santokhi heeft op zaterdag 17 december jongstleden voor de tweede keer dit jaar grondbescheiden uitgereikt in het district Saramacca. De vraag is wanneer er in Paramaribo voor de eerste keer gaat worden uitgereikt.

Naar zeggen van het staatshoofd is het tijd dat een ieder in Saramacca zijn grondpapieren krijgt. “De mensen hebben te lang gewacht op een stukje zekerheid en wij als regering hebben als doel dat elke Surinamer een stukje grond krijgt,” aldus president Santokhi op het districtscommissariaat te Saramacca, waar iets meer dan 300 burgers hun bereidverklaring of toewijzingsbeschikkingen in ontvangst mochten nemen.

Bij de uitreiking waren verder aanwezig: first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry, parlementsvoorzitter Marinus Bee, minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer, districtscommissaris Sherin Bansi-Durga en de parlementariërs Radjendrekoemar Debie en Mahinder Jogi.

President Santokhi riep de bewoners van Saramacca op om de productiecapaciteit te verhogen. De eigen productie moet opgevoerd worden zodat de Caricomlanden in elkaars voedselbehoefte kunnen voorzien. Daarnaast biedt de regering ook landbouwgrond aan buitenlandse investeerders voor productie, wel tegen de voorwaarde dat Surinamers opgeleid worden in de agrarische sector. “Dat is de richting die we moeten opgaan,” merkt het staatshoofd op. Hij zegt dat de productie opgang moet komen in het kader van voedselzekerheid. “Daarvoor hebben we grond nodig en de regering heeft een beleid ontwikkeld zodat eenieder in aanmerking komt voor een stukje grond,” gaf de President  verder aan.

Het staatshoofd wijst er ook op dat de regering zich heeft gehouden aan de belofte om dwars door het hele land grondbeschikkingen te verstrekken. Albina staat nog op de agenda voor dit jaar. De president garandeert dat ook in 2023 de regering het beleid zal voortzetten om eenieder te voorzien van een stukje grond.

Minister Vorswijk gaf aan dat zij samen met haar team steeds probeert de achterstanden in te lopen. De burgers van Saramacca die grondbescheiden hebben ontvangen, hebben langer dan 10 jaren moeten wachten. Het gaat om aanvragen die reeds jaren zijn gedaan. De bewindsvrouw gaf verder aan dat het ministerie voor dit jaar tussen de 10.000 en 15.000 grondbescheiden heeft uitgereikt. “En in 2023 gaan we verder om nog meer burgers te voorzien van een stukje grond.”

Minister Vorswijk riep de mensen op om hun zaken binnen zes maanden in orde te maken. “Gaat u naar het MI-GLIS om uw administratieve zaken af te handelen. Verzuimt u dit te doen, dan is de kans groot dat u uw beschikking kwijtraakt,” aldus minister Vorswijk.

De prangende vraag is wanneer  personen uit Paramaribo, die zich online hebben geregistreerd voor grond, daarvoor in aanmerking komen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVoor de tweede keer grondpapieren uitgereikt in Saramacca