Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Volksgezondheid Suriname ontvangt zuurstofconcentrators van PAHO

Geplaatst

op

Minister Amar Ramadhin En Paho Functionaris Dr.karen Lewis Bell. Foto Cds

Het ministerie van Volksgezondheid heeft twintig zuurstofconcentrators ontvangen van de Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (PAHO).  Leah-Mari Richards, adviseur Gezondheidssystemen en -diensten bij de PAHO sprak haar dank uit aan de Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) waarmee de organisatie vaker samenwerkt als het gaat om medisch apparatuur en medicijnen. Ze benadrukte dat zij met deze donatie hun ondersteuning willen tonen aan het ministerie van Volksgezondheid in de strijd tegen COVID-19.

‘’PAHO has been a friend of Surinam for many years,’’ waren de woorden van dr. Karen Lewis-Bell, de PAHO/WHO-vertegenwoordiger in Suriname. De samenwerking tussen PAHO en Suriname is sinds 1952 begonnen in de strijd tegen malaria. “Voor ons als PAHO is het nu onze hoogste prioriteit om levens te redden, de werkers in de gezondheidszorg te beschermen en de verdere spreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan,” zei Lewis-Bell.

Een zuurstofconcentrator is een apparaat dat zuurstof uit de lucht zuigt en zuivert tot 100 procent pure zuurstof. Deze zuurstof kan dan als therapie worden toegediend bij zuurstofbehoeftige patiënten. De PAHO-functionaris gaf aan dat dit niet het einde van hun ondersteuning is. Er liggen meer apparaten in het verschiet die ondersteunend kunnen zijn in de strijd tegen COVID-19.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid sprak ook zijn dank uit aan het adres van de PAHO, die regelmatig ondersteuning biedt aan Suriname en het ministerie. Verder zei de bewindsman dat de laatste tijd het gebrek aan zuurstof vaker een probleem is geweest in verschillende ziekenhuizen.

Het aantal zuurstofbehoeftige patiënten is volgens de minister groot en met deze apparaten kan in ieder geval enige verlichting komen. “Het onderhouden van zo’n apparaat is van eminent belang en daar zullen we zeker aandacht aan besteden,” verzekerde de minister. Hij benadrukte ook dat de apparaten eerlijk verdeeld zullen worden onder de ziekenhuizen en wel op basis van urgentie.

Culturu.com

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties


Advertentie

Suriname

STVS heeft vanaf 2016 geen AOV en loonbelasting afgedragen

Geplaatst

op

Stvs

Dat er vanaf 2016 geen AOV en loonbelasting aan de staat zijn afgedragen door de leiding van de Surinaamse Televisie Stichting (STVS) is geen blij nieuws voor het station, dat gisteren zijn 55-jarig bestaan herdacht. In zijn toespraak heeft directeur Raoul Abisoina onder andere gezegd, dat hij van de belastingen een brief hierover heeft ontvangen.

Deze kwestie is een van de aandachtspunten die Abisoina heeft vervat in een document dat is overhandigd aan president Chan Santokhi en vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk.  De STVS-directeur heeft aan de regering een nieuw gebouw gevraagd. Deze belofte zou tien jaar terug zijn gedaan. Echter is daar niets van terechtgekomen. Vp Brunswijk gelooft erin dat het gebouw komt. Zowel de regeringsleider als vp Brunswijk waren vol lof over de staatszender. Het staatshoofd memoreerde de vele programma’s die vroeger werden vertoond.

De vicepresident kan zich nog herinneren dat hij bij de buren met veel moeite door de drukte van andere kinderen, een glimp kon krijgen van de STVS. De staatszender kan volgens president Santokhi grote hoogtes bereiken door mee te gaan met de digitale tijd, waaronder sociale media.

Hij voegde eraan toe dat de STVS ook een platform kan bieden voor artiesten, die momenteel worden getroffen door Covid-19. Frits Pengel, grondlegger van de STVS, tevens de eerste directeur, heeft samen met Glenn Truideman en Shirley Lackin een award ontvangen voor hun bijdrage.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Personeel Greenheart roept hulp vp in

Geplaatst

op

Vicepresident Ronnie Brunswijk

Het personeel van de multinational Greenheart heeft vandaag middels het indienen van een petitie hulp ingeroepen van vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk. Een groep van 22 werknemers werd ontslagen in mei dit jaar, maar de rechter draaide dit terug. Het ontslag werd als onrechtmatig bestempeld.

De werkgever moest de arbeiders uitbetalen, maar daar is niets van terechtgekomen. Dit is zeer onbegrijpelijk voor vakbondsleider Ricardo Karwofodi. Aan de vp heeft C-47-voorzitter Robby Berenstein, gezegd dat het bedrijf alle wettelijke bepalingen aan hun laars lapt. Het kan volgens hem niet zo zijn, dat een multinational naar Suriname komt en de regels vertrapt.

Lloyd Read van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen Para en Wanica (Osip) komt vooral op voor het mensenrechtenaspect in deze kwestie. Het gaat voornamelijk om inheemse werknemers die op deze manier worden behandeld.

“Wanneer deze multinationals naar Suriname komen, bedelen zij voor een plek. Maar als ze er eenmaal zijn, vertrappen ze mensenrechten. Het is ons woongebied waarin zij opereren. Er worden buitenlanders in dienst genomen, terwijl de lokale gemeenschap geen plaats meer krijgt. En daarom worden de werknemers ondersteund,” zegt Read.

Bij de ontvangst van de petitie heeft vp Brunswijk benadrukt dat ieder rechterlijk vonnis gerespecteerd moet worden. Hij beloofde de werknemers en de vakbond dat hij zich zal buigen over dit vraagstuk. “Het kan niet zo zijn dat zoveel mensen brodeloos gemaakt worden. Wij zullen hier werk van maken en ervoor zorgen dat het vonnis wordt uitgevoerd.”

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen